Bart Tommelein vreest volkstoeloop in paasvakantie (en dat heeft hij tijdelijk niet graag)

Bart Tommelein roept de mensen andermaal op om niet zomaar een dagje naar Oostende te komen.© Belga
Bart Tommelein roept de mensen andermaal op om niet zomaar een dagje naar Oostende te komen.© Belga
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

“Het zal mij opnieuw tonnen kritiek opleveren, maar ik kan niet anders.” Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) vraagt dagtoeristen om niet massaal naar Oostende af te zakken tijdens de paasvakantie.

Bart Tommelein is er niet gerust in. Vrijdag werd door het Overlegcomité beslist dat de horeca pas op 1 mei opnieuw de deuren mag openen. Dat wil zeggen dat de paasvakantie, van maandag 5 april tot zondag 18 april, net te vroeg komt. Bij mooi weer verwacht de kust een volkstoeloop aan dagtoeristen en dat zal volgens Tommelein opnieuw voor problemen zorgen.

“Vorig jaar hebben we tijdens de zomer de berekening gemaakt van dagtoeristen die per trein naar Oostende konden komen”, vertelt Tommelein. “Toen werd duidelijk dat er -met de horeca open- 10.000 mensen met de trein naar Oostende konden komen. Nu de horeca met zekerheid dicht blijft tijdens de paasvakantie, zal dat maar de helft zijn. Meer kunnen wij niet aan. We hebben daar gewoon de sanitaire accommodatie niet voor.”

De krokusvakantie was volgens Tommelein het perfecte voorbeeld van hoe het niet hoort. “We hebben de uitwerpselen van mensen overal gevonden”, vervolgt Tommelein. “Mensen die hier op hotel zitten of hier een tweede verblijf hebben, kunnen naar het toilet in hun verblijf. Mensen die voor een dagje naar Oostende komen moeten beroep doen op de openbare toiletten. Dat zorgt voor lange wachtrijen, waardoor mensen een alternatief zoeken. En dat kan niet de bedoeling zijn.”

Met tegenzin

Tommelein roept de mensen andermaal op om niet zomaar een dagje naar Oostende te komen. “We moeten er echt een rem op zetten. Ik doe dit echt met tegenzin, ook al zullen de criticasters commentaar hebben op mijn uitspraken. Ik zou veel liever zien dat mensen op een normale manier van deze mooie stad kunnen genieten. Maar ik moet ergens ook mijn inwoners beschermen. Dat is mijn taak als burgemeester. Als ik iedereen zomaar naar Oostende laat komen, dan wordt het op de koppen lopen en dat is onverantwoord in de huidige situatie. De Westelijke Strekdam, de winkelstraten en de zeedijk moeten afsluiten, kan niet de bedoeling zijn”, aldus Tommelein.

Tommelein maakte ondertussen duidelijk aan korpschef Philip Caestecker van de Oostende politie en de noodplanningsambtenaar dat er een nieuw plan zal moeten gemaakt worden voor de paasvakantie. “We hebben nog een kleine maand om dat plan volledig uit te werken. We hadden een plan voor de zomervakantie, maar dat was met de horeca open. Daarom moet er een volledig nieuw plan komen en dat zal niet gemakkelijk zijn, nu 500 horecazaken in de stad dicht blijven.”

Bart Tommelein beseft dat de vraag om niet naar Oostende te komen tonnen kritiek zal opleveren. “Ik ben waarschijnlijk de enige burgemeester in de geschiedenis van de stad die moet vragen om uit Oostende weg te blijven. Ik lig daar ’s nachts wakker van. Het is niet logisch dat ik als burgemeester van Oostende moet hopen op minder goed weer tijdens de paasvakantie. Net als iedereen hoop ik dat we snel uit dit dal kunnen kruipen, want dit is voor niemand leuk”, besluit de Oostendse burgemeester.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.