61 toeristische projecten krijgen steun van Provincie West-Vlaanderen

De Provincie West-Vlaanderen subsidieert 1,5 miljoen euro in nieuwe toeristische concepten bij de private sector.©Davy Coghe Davy Coghe
De Provincie West-Vlaanderen subsidieert 1,5 miljoen euro in nieuwe toeristische concepten bij de private sector.©Davy Coghe Davy Coghe
Phebe Somers

Bovenop het zomerse weer krijgt het West-Vlaams toerisme straks nog een cadeautje: 1,5 miljoen euro aan subsidies, te danken aan de provincie en Westtoer. Het gaat over 61 duurzame en innovatieve projecten uit de private sector waarbij beleving vaak centraal staat.

Na een tweede oproep vanuit de provincie werden er 94 projectdossiers ingevuld, waarvan er 61 goedkeuring kregen. Het gaat om een totaalbedrag van 1,5 miljoen euro, dat werd ingezet om het toerisme in West-Vlaanderen een duwtje in de rug te geven. “We kozen voor toeristische spelers uit de private sector, die een nieuwe of verbeterde versie van hun aanbod uitwerken. Dit kan ofwel voor een project die extra beleving biedt aan de gasten, ofwel een concept dat een kleinere ecologische voetafdruk van de onderneming beoogt”, licht Sabine Lahaye-Batteu, voorzitter van Westtoer, toe.

Duurzaamheid en beleving worden beloond

Zo krijgt het Des Princes – Prinsenhof Hotel in De Panne extra steun voor het plaatsen van zonnepanelen en extra laadpalen voor elektrische auto’s. Hoeve Den Overdraght in Poperinge werd dan weer geselecteerd door hun belevingsroute waarbij groepen op een speelse en innovatieve manier het landbouwleven kunnen ontdekken.

Meerwaarde

Met een kano varen tot aan je vlot waarop je de nacht zal doorbrengen: blijkbaar is het populair, want in juli zit Vlotkamp al bijna volledig volzet.
Met een kano varen tot aan je vlot waarop je de nacht zal doorbrengen: blijkbaar is het populair, want in juli zit Vlotkamp al bijna volledig volzet.

Bij het evalueren van de ingediende dossiers werd er rekening gehouden met enkele criteria: de missie en visie van de indiener, de mate waarin het project aansluit bij het DNA van die regio, de insteek op vlak van duurzaamheid… “Ook belangrijk is dat het om een geïntegreerd en coherent concept gaat, en dat het project uniek is voor de bestemming”, onderlijnt Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer.

Voor het team van Vlotkamp in Zuienkerke (Domein Polderwind) is deze subsidie zeker welkom. Zij bieden straks een unieke formule: overnachten in een tent op een drijvend vlot. “Wij zijn pas vorige maand gestart met dit nieuwe concept, wat natuurlijk altijd risico’s met zich meebrengt. We hebben veel geïnvesteerd en weten nog niet welke onverwachte kosten er nog op ons pad zullen komen. De subsidie zal integraal gebruikt worden voor de financiering van de bouw van onze vlotten en hutten”, laat medeoprichtster Kika Merlin weten.

In het najaar zullen de subsidies voor optimalisatie toeristisch onthaal, belevingsconcepten bij musea & attracties en realisatie recreatieve hotspots binnen Beleef West-Vlaanderen verleend worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier