Tijdens coronacrisis ingevoerde Izegembon voor onbepaalde tijd verlengd

De Izegembon die de stad in mei lanceerde om handelaars in coronatijden te steunen blijft langer geldig. Normaal zouden consumenten de bon maar tot eind dit jaar mogen gebruiken, maar door de tweede lockdown is het gebruik er van voor onbepaalde tijd verlengd. Er is sinds kort ook een nieuwe, andere Izegemse Kadobon en die zou oppositiepartij STiP graag als extra promo bij geboorte- en huwelijksgeschenken laten uitdelen, maar dat ziet de stad niet zitten.

De Izegembon wordt verlengd. © gf

De Izegembon werd in mei gelanceerd als steun voor lokale handelaar. Per aangekochte bon van 20 euro, legde de stad toen 4 euro op. “Het uitbreiden van de inruiltermijn lijkt me in de gegeven omstandigheden een evidente keuze”, zegt economieschepen Lisbet Bogaert (N-VA). “We gaan de kopers via verschillende kanalen hiervan op de hoogte brengen.”

Nieuwe Izegemse Kadobon

De Izegembon is niet hetzelfde als de vorige maand ingevoerde Izegemse Kadobon. Dat gaat om een permanente cadeaubon die iemand kan kopen, zonder opleg van de stad. STiP steekt niet onder stoelen of banken dat ze een koele minnaar van dat nieuw systeem zijn. “Omdat het te weinig meerwaarde voor de lokale handelaar en burger biedt”, meent Kurt Grymonprez.

“Handelaars hebben immers een eigen bonnensysteem en dit betekent een extra administratieve rompslomp en ze moeten tien dagen wachten op hun geld. Om de Kadobon succesvoller te maken stellen we voor dat de stad iedere maand een koper van zo’n bon uitloot en er een gratis bon van 50 euro bovenop krijgt. Verder lijkt het ons opportuun om bij een geboorte- of huwelijksgeschenk de stad zo’n bon te laten geven.

47 deelnemende handelaars

Schepen Bogaert: “We hebben bij de lancering al beloofd acties aan deze bon te koppelen en dat zal zeker nog gebeuren. Er zijn nu al 147 deelnemende handelaars en we plannen ook nog een broodzakkenactie. Voor huwelijken hebben we al een fair-tradegeschenk en het is belangrijk dat we ook daar blijven op inzetten. Verder moet daar niks aan toegevoegd.”

“In buurgemeentes is de oogst veel magerder, zoals een balpen of servetten als cadeau. We hebben via een schrijven bedrijven wel gestimuleerd om de Izegembon als relatiegeschenk te geven en wij gaan ons stadspersoneel ook allemaal in de eindejaarsperiode ook zo’n bon van 25 euro cadeau doen. Wat mij betreft zijn dat al heel wat mooie stimulansen om de actie te doen slagen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.