“Tien procent minder Britse overnachtingen in West-Vlaanderen door nakende Brexit”

Dat zegt Vlaams Parlementslid Annick Lambrecht (SP.A), die de cijfers opzocht en de ontslagnemende Vlaamse regering er woensdagmiddag mee confronteerde.

© belga

De Britse toeristen blijven weg uit West-Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlemenslid Annick Lambrecht (SP.A) opvroeg bij Westtoer. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen tien procent (van 191.416 naar 171.478) minder Britten naar onze provincie dan in dezelfde periode vorig jaar.

Brugge en het Brugse Ommeland zijn de grootste slachtoffers. Daar zien de horeca-zaken het aantal overnachtingen van Britten respectievelijk met 13 (van 110.360 naar 96.434) en 16 procent (van 7.194 naar 6.033) zakken. In de Westhoek daalt het aantal Britse overnachtingen met 11 procent (van 43.911 naar 39.144), in de Leiestreek met 3 procent (van 8.181 naar 7.958). De enige uitzondering is de kust. Daar blijft er 1 procent meer Britten overnachten (van 21.770 naar 21.909).

Annick Lambrecht wijst de daling toe aan de nakende Brexit en interpelleerde woensdagmiddag ontslagnemend Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) hierover. “Vlaanderen zal een serieuze inspanning moeten doen om zichzelf als toeristische trekpleister in de verf te zetten, zeker na de Brexit”, zegt ze. “De toeristische sector is bijzonder belangrijk voor (West-)Vlaanderen, en zeker voor Brugge als kunststad. Een scherpe daling in het aantal toeristen uit Groot-Brittannië moeten we dus vermijden door promotie en informatie te verschaffen. De Vlaamse Regering moet tegelijk alle mogelijke initiatieven nemen om een zo eenvoudig mogelijk in- en uitreizen van Britten naar ons land te garanderen.”

(ON)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.