Thomas was de hype ver voor: “Mijn geld zit in bitcoin. Die euro vertrouw ik niet”

Thomas Goemaere: “Niemand kan de toekomst exact voorspellen. Maar ik heb er erg veel vertrouwen in. Bitcoin is er om te blijven, absoluut.”© Olaf Verhaeghe
Thomas Goemaere: “Niemand kan de toekomst exact voorspellen. Maar ik heb er erg veel vertrouwen in. Bitcoin is er om te blijven, absoluut.”© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Het gaat hard met de virtuele munt bitcoin. Op minder dan een jaar tijd is de waarde gestegen van zo’n 4.500 euro per bitcoin naar pieken van meer dan 28.500 euro. “Dat is geen verrassing. De kans is trouwens groot dat we de absolute piek nog niet hebben bereikt”, oppert kenner en fan van het eerste uur Thomas Goemaere (41) uit Ieper. “Al raad ik iedereen aan om klein te beginnen. Met een euro of vijf.”

Was wat is bitcoin? een vraag in De Slimste Mens Ter Wereld, dan kwam je met trefwoorden als virtuele munt , computers overal ter wereld , minen en gigantische winst al een heel eind. De cryptomunt vierde op 3 januari de twaalfde verjaardag en piekte zondag op een waarde van bijna 27.500 euro per bitcoin. Maandag kwam er een stevige correctie van zo’n 10 procent op de internationale markten, maar woensdagavond was de munt maar liefst 28.500 euro waard.

Het nieuwe goud, zo bestempelt ook Ieperling Thomas Goemaere de bitcoin. Hij leerde de cryptomunt een dikke zeven jaar geleden kennen en groeide intussen uit tot een absolute bitcoin-expert. “Hoeveel ik er zelf heb? Laat ons zeggen dat ik enkel nog euro’s overhoud om mijn vaste maandelijkse kosten te betalen. Natuurlijk ben ik niet begonnen met mijn hele spaarboek, maar door stap per stap op te bouwen, telkens met vijf, tien of twintig euro. Op die manier deed het nooit echt pijn , maar leer je wel perfect hoe het allemaal concreet in zijn werk gaat.”

Moeilijke code

In tegenstelling tot traditionele munten zoals de euro of de dollar, is er bij bitcoin geen sprake van een centrale bank of waardemeter. “De waarde van een bitcoin wordt bepaald door het spel van vraag en aanbod. De controle op de echtheid en het bezit gebeurt dankzij het wereldwijde en volkomen gedecentraliseerde karakter van de munt”, duidt Thomas. “Met andere woorden: de bitcoin controleert zichzelf.”

Maandag was er even een dipje, maar de koers van bitcoin blijft voorlopig enkel stijgen.© Olaf Verhaeghe
Maandag was er even een dipje, maar de koers van bitcoin blijft voorlopig enkel stijgen.© Olaf Verhaeghe

Heel simpel gesteld gaat het bij het nieuwe goud om een computerberekening die resulteert in een ellenlange reeks van cijfertjes en lettertjes. Overal ter wereld zijn computers continu bezig met het zoeken naar die almaar moeilijker wordende code . De computer die als eerste de code weet te vinden – gemiddeld om de tien minuten – krijgt 6,25 bitcoin uitbetaald. “Het ding is dat het in 2009 nog om 50 bitcoin per tien minuten ging, maar dat net dat resultaat om de vier jaar wordt gehalveerd. En net als bij de halveringen in 2012 en 2016 zien we dat ook in 2020 de koers stijgt, voorlopig tot de waarden die we de jongste weken zien.”

“De bitcoin heeft niks te maken met hackers”

Ik hoor u al denken: dan schakel ik toch ook gewoon mijn computer aan, in een poging die code te vinden. “In de absolute begindagen was dat misschien een mogelijkheid, maar nu is dat aan energiekosten in ons land simpelweg onbetaalbaar”, countert Thomas, weinig verrassend IT’er van beroep. “Het minen het graven naar bitcoin – vraagt enorm veel van intussen onnoemelijk veel computers. In China en IJsland hebben ze van die supercomputers en de energiekosten zijn er wel betaalbaar, maar bij ons is dat niet te doen.”

Geen last van inflatie

Terug naar de bankrekening van Thomas dan maar, die quasi volledig uit virtuele munten bestaat. “Eerlijk? Ik vertrouw die euro veel minder. Bij de euro ben je immers én afhankelijk van centrale machten als banken en politici én 100 procent zeker van inflatie waardoor je geld in waarde vermindert”, legt hij uit. “Vraag maar eens na bij je grootvader hoeveel een pintje 40 jaar geleden kostte in vergelijking met nu. Bovendien kan om de haverklap geld worden bijgedrukt. Neen, ik vind de traditionele munten gevaarlijker. En met bitcoin kan ik intussen ook gewoon take-away bestellen of online aankopen doen. Een voorbeeld? Telt een elektrische fiets?” (lacht)

En toch, wie bitcoin en cryptomunt denkt, zegt nog heel vaak hackers en losgeld. “Volkomen onterecht”, vindt Thomas. “De focus ligt nog veel te vaak op het negatieve nieuws over bitcoin, terwijl het net voor oplossingen op economische vraagstukken kan zorgen. Ik denk dat de tijd meer dan rijp is om bitcoin uit dat ver domhoekje te halen.”

Klein beginnen

De vraag is of je helemaal computergek moet zijn om met bitcoin te beginnen. “Iedereen kan inkopen en verhandelen. Onlangs hielp ik een vrouw van in de zeventig met haar eerste stappen. Wel raad ik iedereen aan om niet meteen tienduizenden euro’s in te zetten. Begin klein, met een euro of vijf en bouw op. Niemand heeft een glazen bol en de toekomst exact voorspellen is onmogelijk. Maar ik heb er erg veel vertrouwen in. Bitcoin is er om te blijven, absoluut. Al moet je wel een zekere stressbestendigheid aan de dag kunnen leggen. Er zullen momenten zijn dat je tot 80 procent verliest en daar moet je tegen kunnen. Maar net dan is het eigenlijk heel simpel: vasthouden en rekenen op de stijgingen die opnieuw zullen volgen. En die zullen er zijn.” (lacht)

Uitgetest: onze man koopt cryptomunten

Wie al langer twijfelde om te investeren in bitcoin, is na het lezen van Thomas’ verhaal misschien wel helemaal overtuigd. Maar hoe begin je daar aan? Het is minder moeilijk dan gedacht, zo ondervond KW-journalist Tim Vansteelandt. Hij downloadde de app BLOX van BTC Direct. Het is eenvoudig: je stort geld door naar de app, waarmee je aan de slag kunt. Of het nu Bitcoin, Litecoin of Ethereum is, in een handomdraai koop en verkoop je cryptomunten. Heb je er genoeg van? Dan kan je het geld gewoon terugstorten naar je eigen bankrekening.

Onze journalist kocht op 19 november voor 250 euro aan bitcoin. De waarde van de digitale munt op dat moment? 15.625 euro. Vandaag is de bitcoin ruim 28.000 euro waard. Dat betekent: als Tim vandaag zijn bitcoin verkoopt, heeft hij net geen 200 euro winst gemaakt. Dat is 80 procent. Tot daar het goede nieuws, want het handelen in bitcoin heeft ook nadelen. Zo is de app best verslavend en houdt de aankoop van cryptomunten uiteraard ook risico’s in. Zo kan de waarde al snel fors stijgen of dalen, in luttele uren tijd. Niet voor hartlijders! De app BLOX bleek de voorbije dagen bovendien niet altijd even stabiel. Je coins willen verkopen op een moment dat ze een piek bereiken, maar niet ingelogd geraken? Het kan zomaar gebeuren… Informeer je dus goed en investeer nooit geld dat je niet kan missen.