Thibaut (26) maakt allereerste Brugse whisky: “De young malt was alvast veelbelovend”

Thibault De Meyer: "Het toerisme komt maar traag terug op gang; gelukkig hebben we ook nog wat vaste lokale klanten." © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Over een goeie twee jaar kunnen we proeven van de allereerste whisky van Brugse bodem. Daarvoor staat Bruggeling Thibaut De Meyer (26) garant. “Er is een rijpingstijd van drie jaar en een dag nodig om de naam whisky te mogen dragen. We hebben recent wel een zogenaamde ‘young malt’ van één jaar uitgebracht en die is alvast veelbelovend”, zegt de jonge whiskystoker.

Thibaut De Meyer is een jongeman die al bijzonder vroeg wist waar hij naartoe wil én hoe hij er zou geraken. Op zijn vijftiende was hij vastbesloten zo vlug mogelijk met een eigen zaak te beginnen. De weg ernaar toe liep in de middelbare school via de opleiding Handel en daarna langs hogeschool Vives in Kortrijk waar Thibaut Business Management volgde. “Ik zou heel moeilijk voor een baas kunnen werken. De touwtjes uit handen geven, dat is niets voor mij”, is Thibaut duidelijk. “Ik was dan ook maar 21 jaar oud toen ik met dit restaurantje in de Sint-Amandstraat begon. Toen mijn eerste kok hier vertrok, is mijn vader bij mij in dienst gekomen en u nu neem hij de keuken voor zijn rekening terwijl ik me ontferm over de zaal. En dat loopt bijzonder vlot. ‘t is te zeggen, dat liep erg vlot want door de coronacrisis hebben wij het nu natuurlijk ook veel moeilijker. Het toerisme komt maar traag terug op gang; gelukkig hebben we ook nog wat vaste lokale klanten.” Naast het restaurantje – waar je overigens ook terecht kunt voor drankje, een koffie of het klassieke tearoom aanbod – is Thibaut ook nog een tweede onderneming gestart. En het is geen kleine ambitie waar hij voor staat. Thibaut wil namelijk, samen met zijn vader, de allereerste Brugse whiskey zelf produceren en op de markt brengen. “De passie voor whisky is bij mij opgelaaid toen ik bij een gemeenschappelijke vriend van mijn vader en ik thuis een glaasje van de befaamde Schotse Springbank whisky mocht proeven. Dat is echt een topper en ik was enorm onder de indruk van dat smakenpallet”, vertelt Thibaut.

Meer dan 2.000 soorten

“Sindsdien wilde ik alles weten over whiskey én wilde ik natuurlijk zoveel mogelijk proeven. Intussen heb ik zeker al meer dan 2.000 soorten geproefd. Ook hier in de zaak bieden we een erg rijk aanbod aan whiskey aan.”

Thibaut wilde echter al vlug niet alleen proeven, hij was ook nieuwsgierig naar hoe hij zelf zijn eigen whiskey zou gaan produceren. “Een echt opleidingscentrum is er daarvoor niet bij ons dus ik heb gewoon alles opgezocht op het internet en daar is een schat aan informatie te vinden. Zo’n jaar geleden zijn we dan effectief van start gegaan. Daaraan voorafgaand duurde het nog een jaar vooraleer alle formaliteiten, onder meer met de douane, in orde waren. We vonden een loods in Brugge om de destilleerderij en de vaten onder te brengen. Voor het aankopen van alle nodige apparatuur trok ik naar het buitenland en ik leerde dan ook nog veel van de fabrikanten ervan”, verduidelijkt Thibaut. “Intussen hebben we een kleine honderd vaten liggen. De keuze van de vaten, steeds in hout uiteraard, is voor mij heel belangrijk. Zo maken we soms gebruik van wijnvaten, of ook wel van portvaten. Voor alle duidelijkheid: om de naam whisky te mogen gebruiken moet er sprake zijn van een rijping op vat van minstens drie jaar en één dag. Al wat jonger is wordt ‘whisky spirit’ of ‘young malt’ genoemd. Op basis van die ‘spirit’ hebben we wel al een whiskycream gemaakt, een romig drankje van 17° dat wat te vergelijken is met een Baileys. En heel recent, begin deze maand, hebben we onze eerste echte ‘young malt’ gebotteld; die heeft dus een jaar gerijpt. We hebben het de naam Rogia genoemd, dat is het Keltisch voor ‘heilig water’ en vandaar zou de naam reien komen; dus een duidelijke hint naar Brugge.”

Beperkte oplage

“Het gaat om een erg beperkte oplage van 39 flessen voorlopig; tegen de prijs van 70 euro per fles. Voor een product op zo’n kleine oplage is dat wel een democratische prijs. Via de onlineverkoop was het in nauwelijks vijf uur uitverkocht. Ondanks dat het een jong product is, met een rijping van slechts een jaar, is het toch al behoorlijk vol van smaak en geur. En natuurlijk kijk ik er naar uit om over zo’n twee jaar de eerste échte Brugse whisky te kunnen presenteren.”