Terreurdreiging deert toerisme Brugge niet

Redactie KW

Brugge heeft in de kerstvakantie ruim een half miljoen bezoekers ontvangen, waarvan 436.000 eendagstoeristen.

Dat meldt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) woensdag op basis van mobiele telefoniedata. Vooraf werd gevreesd dat de terreurdreiging zou zorgen voor een valse noot in het toeristische seizoen van de stad.

“Kerst en nieuw is traditioneel een bijzonder drukke periode in Brugge”, zegt burgemeester Landuyt. “De combinatie van een ruim en gevarieerd aanbod aan eindejaarsevenementen met de feeërieke, gezellige kerstsfeer in onze erfgoedstad trekt zowel de recreatieve bezoeker uit de regio als de buitenlandse verblijfstoerist aan.”

30 miljoen euro omzet

Brugge noteerde 127.000 overnachtingen, waarvan bijna driekwart van buitenlandse herkomst. Van de meer dan 436.000 dagjesmensen kwam 16 procent uit Brugge of de onmiddellijke omgeving, 49 procent uit het binnenland en 35 procent uit het buitenland. Zaterdag 19 en zondag 27 december bleken topdagen, waarbij 50.000 bezoekers in de binnenstad zijn geteld. Over de volledige periode wordt de omzet geschat op 30 miljoen euro.

“De terreurdreiging deed even vrezen dat de kerstperiode anders dan andere jaren zou verlopen, maar de cijfers tonen alvast aan dat bezoekers de weg naar Brugge bleven vinden”, aldus Landuyt. Nochtans morde het IJssculpturenfestival eerder deze week dat vooral Britse toeristen af hebben gehaakt.

(Belga)