Tegen 2100 opnieuw oesterbanken in Belgische Noordzee door klimaatverandering?

Redactie KW

Door de opwarming van het zeewater kunnen tegen 2100 vier nieuwe habitats naar het Belgische deel van de Noordzee opschuiven, waaronder oesterbanken die sinds de late jaren 1900 verdwenen zijn door de intensieve visserij.

Dat staat in het laatste nummer van het vakblad ‘Marine Policy’.

In de studie staat dat België en IJsland de meeste belangrijkste mariene habitats mogen verwachten, terwijl voor het grootste verlies naar Denemarken gekeken wordt. Het gaat telkens om habitats die door OSPAR, een internationale conventie ter bescherming van mariene biodiversiteit, als ‘belangrijk’ worden omschreven.

In het Belgische deel van de Noordzee, 3.480 vierkante kilometer groot, verwachten de wetenschappers dat tegen 2.100 ruim 3.000 vierkante kilometer geschikt wordt voor oesterbanken, ruim 2.200 vierkante kilometer voor kalkwierbedden, ruim 1.000 vierkante meter voor riffen van borstelwormen (sabellaria spinulosa) en ruim 900 vierkante kilometer voor zeegrasbedden.

“Er moet een soort ‘corridor’ zijn waardoor die klimaatvluchtelingen zich kunnen verplaatsen”

“Uit de studie blijkt dus dat, als het effectief zal gaan zoals berekend, er een aantal habitats uit de buurlanden gaan opschuiven en in het Belgische gedeelte van de Noordzee een geschikte plaats kunnen vinden”, zegt Krien Hansen (Natuurpunt). “Dat betekent wel dat België vanuit natuurbehoud de juiste omstandigheden moet creëren en ervoor moet zorgen dat als die habitats zich verplaatsen, die gebieden moeten vinden waar ze zich kunnen settelen. Er moet dus een soort ‘corridor’ zijn waardoor die klimaatvluchtelingen zich kunnen verplaatsen.”

In de studie wordt voorts opgemerkt dat ook grensoverschrijdend overleg belangrijker wordt. “Het is belangrijk dat niet elk land naar zijn ‘eigen’ stukje Noordzee kijkt, dikwijls enkel rekening houdend met eigen socio-economische omstandigheden, maar dat we kijken hoe we met zijn allen kunnen zorgen voor verbindingen.”

Hansen vindt de Vlakte van de Raan, die zich in de monding van de Schelde zowel op Belgisch als Nederlands grondgebied bevindt, daarbij een goed voorbeeld. “In Nederland is er een ontwerp-beheersplan gemaakt voor die vlakte, in België is men nog niet zeker of men met een bescherming wil doorgaan.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier