Tarterie uit Kortrijk gevierd als authentieke ambachtelijke onderneming

Het Unizo-label Handmade In Belgium (HIB) is een authenticiteitsgarantie dat aantoont dat het product ambachtelijk gemaakt is. Unizo reikte het label uit aan Tarterie van Ann-Sophie Belaen. Zij is van opleiding handelsingenieur en schoolde zich daarna, uit interesse, bij tot brood- en banketbakker.

Schepen van Ondernemen en Economie Rudolf Scherpereel (N-VA), Mattijs Baekelant, regioverantwoordelijke Zuid West-Vlaanderen Unizo, zaakvoerster Ann-Sophie Belaen en Gudrun Bekaert, voorzitster van Unizo. © JVGK

In 2016 startte Ann-Sophie Tarterie, omdat er volgens haar nood was aan traditionele en eerlijke taarten en quiches. “Bij ons weet je als klant wat je eet. En je bent zeker dat we met authentieke producten werken. We zijn trots op onze taarten en quiches en tonen graag hoe alles gemaakt wordt in ons open atelier”, aldus Ann-Sophie. “In ons atelier werken we met een minimum aan machines, en doen we zoveel mogelijk met de hand. Eitjes splitsen, degen kneden, alles gebeurt met respect voor de traditionele methodes. Door onze artisanale manier van werken is geen enkele taart of quiche 100 procent dezelfde. We zorgen wel dat alles dat uit ons atelier vertrekt puur, lekker en vers is.”

Enkel wie aan strikte voorwaarden voldoet, komt in aanmerking voor het label. Zo moet de ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, mag hij of zij maximum 20 werknemers in dienst hebben, moet het product minstens 50 procent ‘handmade’ zijn, heeft het product een zekere nutsfunctie en is het uniek in zijn soort.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.