Takeaway bij bistro De Vrede in Moerkerke

Heel wat Dammenaars vinden hun weg naar Bistro De Vrede in Moerkerke om in deze donkere coronatijden een lekkere afhaalmaaltijd te bestellen. We namen zelf de proef op de som. De ossetong in madeirasaus was alvast volgens de regels van de kunst bereid.

Geoffrey Tas van bistro De Vrede. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe

Tijdens deze tweede lockdown organiseren nog meer horeca-uitbaters een afhaalmogelijkheid dan toen het maatschappelijke leven in het voorjaar voor de eerste keer grotendeels on hold werd gezet. Ook Geoffrey Tas en Gregory Van Buynderen van Bistro De Brede bieden hun klanten take away aan. “Bij die eerste opgelegde sluiting in het voorjaar zijn we daar maar na enkele weken mee gestart. We wisten niet hoelang het ging duren en hebben dus eerst wat de kat uit de boom gekeken”, zegt Geoffrey. “Maar toen we met take away van start gingen, was dat al vlug een succes. Daarom zijn we er bij deze tweede opgelegde sluiting direct mee begonnen.”

Geoffrey startte een goeie vier jaar geleden, samen met zijn partner Gregory, met de uitbating van De Vrede. Ze runden voorheen samen café De Albatros in Heist. In Moerkerke is De Vrede echt een begrip. Al sinds jaar en dag is het een trefpunt voor heel wat Moerkerkenaars en streekgenoten. De Vrede was aanvankelijk een café bij de legendarische danszaal De Carina, maar werd doorheen de jaren ook uitgebreid met een restaurant/bistro, een kinderspeeldorp en een zaal voor familie- en andere feesten. “Wij hebben zelf de feestzaal grondig vernieuwd en het kinderspeeldorp gerenoveerd en ook uitgebreid. En in augustus van dit jaar zijn we naast de bistro ook nog met een frituur gestart.” De Vrede is ook de vaste stek van verenigingen zoals wielerclub De Sint-Ritatrappers. De ruime parking bij de zaak was onlangs nog de locatie voor een groot aantal kermisattracties. Op die manier zorgden de uitbaters ervoor dat Moerkerke Kermis ondanks coronabeperkingen toch nog in veilige omstandigheden kon plaatsvinden.

“Tijdens eerste lockdown waren afhaalmaaltijden meteen een succes”

Maar we trokken dus in de eerste plaats naar Moerkerke om het take away-aanbod van De Vrede eens van naderbij te bekijken én te proeven uiteraard. Het aanbod bestaat zowel uit kleine kaartgerechten en voorgerechtjes als hoofdgerechten en ‘kidscorner’, gerechtjes voor de kleinsten. Het vaste assortiment hoofdgerechten bestaat uit onder meer een vispannetje met puree, vol-au-vent, stoverij, lasagne en ribbetjes. Iedere week staan er ook drie nieuwe suggesties op het menu, zoals bijvoorbeeld een wildstoofpotje voor twee personen. Je kunt de gerechten op voorhand bestellen en dan warm mee naar huis nemen of ook gewoon zonder afspraak langskomen en een keuze maken uit het aanbod.

Wij kiezen voor een echte Vlaamse klassieker: ossetong in madeirasaus met kroketjes. Als groente zijn er erwtjes bij voorzien. Geoffrey voegt er een kleine handleiding bij voor het correct opwarmen van de schotels. Terug thuis liet het klassieke gerechtje zich zeer goed smaken. En voor het zachte prijsje van 15 euro voor zowel de schotel, de groentjes als de kroketjes – af te bakken in de friteuze – hoeft u het alvast niet te laten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.