Tabaksproducent Gryson in Wervik sluit de deuren, 132 werknemers op straat

Redactie KW

De directie heeft de intentie daartoe dinsdag op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt.


De roltabakfabriek Gryson in Wervik, de grootste van het land, sluit midden 2018 de deuren. De directie heeft de intentie daartoe dinsdag op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt. Dat zegt ACV-secretaris Daniel Poppe en is bevestigd door het bedrijf.

Banen gevrijwaard tot eind 2017

Bij Gryson werken 132 mensen, aldus Jeroen Dhanens, woordvoerder van Japan Tobacco International België, dat Gryson in 2012 overnam. Hun banen blijven gevrijwaard tot eind 2017, dan volgt een gefaseerd sluitingsscenario.

De intentie tot sluiting kadert in een Europese reorganisatie. Ook een fabriek in Ierland, waar een 900-tal mensen werken, sluit de deuren. Een deel van de productie in een Duitse vestiging verhuist eveneens.

Europese richtlijn

Reden voor de herstructurering, aldus de Japanse tabaksreus, is de druk op de tabaksmarkt én de verstrengde Europese regelgeving. “In vijf jaar tijd is het aantal verkochte sigaretten in Europa met 28 pct gedaald. De consumptie van roltabak daalde voor het eerst”, aldus de woordvoerder. Er is ook steeds strengere regelgeving. “Een Europese richtlijn in 2016 zal een grote impact hebben op de sector van de roltabak”. Ook de stijgende accijnzen zorgen voor druk op de markt.

In de fabriek in Wervik wordt jaarlijks 5.000 ton rol- en maaktabak gemaakt. In 2012 werd de producent overgenomen door Japan Tobacco. Er was toen sprake van een overnameprijs van 475 miljoen euro. “We hebben sinds de overname 11 miljoen dollar (zo’n 8,7 miljoen euro) geïnvesteerd in de fabriek. Er werden 50 à 60 mensen aangeworven”, aldus de bedrijfswoordvoerder. Twee jaar later wil het bedrijf dus in 2018 de deuren sluiten. “We zijn ingehaald door de markt.”

Gryson is bekend van de merken Fleur du Pays, Orlando en Domingo. Die zullen na de sluiting wellicht in Oost-Europa worden gemaakt.

(BELGA)

JAPANNERS NEMEN GRYSON OVER IN 2012. PDFPage.pdf

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.