’t Groenhuis wordt polyvalente ruimte voor allerlei activiteiten

In oktober vorig jaar opende Dieter Valentin (38) uit Dranouter in ‘t Groenhuis langs de Meenseweg een afdeling van de Lokaalmarkt waar elke woensdag verse, lokale groenten, fruit en brood worden verkocht. Maar er bieden zich meer mogelijkheden aan.

Dieter Valentin wil van de locatie een polyvalente ruimte met café en werkruimte maken.© EG
Dieter Valentin wil van de locatie een polyvalente ruimte met café en werkruimte maken.© EG

“Als de horeca heropent, komt hier ook een gezellige ontmoetingsruimte met café, muziek en een hippe werkruimte”, zegt Dieter. “Het pand heeft een oppervlakte van ongeveer 600 vierkante meter en dan is er ook nog ruimte op de zolderverdieping. Onder de noemer ‘Lekker, leuk en lokaal’ is hier ruimte om heel wat andere activiteiten te laten plaatsvinden. De lokaalmarkt ligt dicht bij Ieper-centrum en er is voldoende parkeerruimte. Momenteel wordt alles nog afgewerkt, maar eenmaal de horeca opnieuw open mag, staat niets in de weg om er een leuke ontmoetingsplaats in onder te brengen.”

Muziek en stand-up comedy

Naast de wekelijkse lokaalmarkt, zal er ook op vrijdagavond een café in ondergebracht worden. “Het pand heeft enorm veel mogelijkheden, meer dan er in Ieper te vinden is”, vervolgt Dieter. “Ik denk bijvoorbeeld aan een plaats waar kleine bands een kans krijgen om op te treden. Op dat vlak zijn er in Ieper niet veel mogelijkheden. Het is de bedoeling om dat hier te doen. Ik mik niet op grote groepen, maar op kleinere bands die voor de nodige sfeer kunnen zorgen. Ik wil muzikanten de kans geven op te treden, maar ik denk ook aan stand-up comedy, enzovoort.”

“Ik mis het gevoel van de kleinschaligere caféoptredens, en daar wil ik iets aan doen. Ik heb ervaring met het organiseren van optredens en fuiven in het JOC. Hier bestaat zeker de mogelijkheid om iets dergelijks te organiseren. In Ieper zelf zijn er minder mogelijkheden.”

Daarnaast is Dieter momenteel de zolder van de marktruimte aan het verbouwen en wil er een hippe coworkingruimte in onder brengen. “We hebben daar wel nood aan, denk ik. Maar het wordt zeker geen saaie bureauruimte. Ik zie het eerder als een gezellige werkomgeving, waar er plaats is om te vergaderen. Ik denk dat vooral freelancers en mensen met een creatief beroep hier onderdak kunnen vinden. Wie bijvoorbeeld ‘s morgens en ‘s avonds in Ieper moet zijn, hoeft over de middag niet naar huis te rijden, maar zou de tussentijd hier kunnen overbruggen en van hieruit werken. Ik denk dan aan freelancers of personen uit bedrijven die elkaar hier kunnen ontmoeten. Op die manier wordt het woon- en werkverkeer beperkt. We zullen alleszins trachten om hier een gezellige werk- en vergaderruimte te creëren.”

Hip cafeetje

Het ruime pand biedt daarnaast nog heel wat andere mogelijkheden. “Hier is ook plaats voor het organiseren van babyborrels, recepties, sprekers die hun verhaal komen doen, voetbal op een groot scherm, enzovoort. Het belangrijkste is misschien wel dat er in het pand een café werd ingericht. Die is toegankelijk als de Lokaalmarkt bezig is, althans buiten coronatijden, maar ook op vrijdagavond moeten de deuren opengaan. Ik wil het een beetje koppelen aan onze markt, met bieren uit de regio en een plank met kaas, vlees, brood en boter van mensen die hier hun waren verkopen”, besluit Dieter. De ruimte waar de Lokaalmarkt plaatsvindt, kan trouwens worden gehuurd. (EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.