Syx Automations van Oostenrijkse naar Spaanse handen

De bedrijfsgebouwen van Syx Automations en Syx Graphics in de Rozendaalstraat in Ieper. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het Ieperse Syx Automations, dat gespecialiseerd is in toegangscontrole en gebouwbeheer, wordt net als zijn Oostenrijkse moederhuis Gantner Spaans. Sectorgenoot Salto heeft de hele groep gekocht. Syx Automations wordt zo onderdeel van de wereldleider in de sector.

Syx Automations, opgericht door in Ieper ondernemer Dirk Syx in 1990 , is marktleider in de Benelux in software automatiseringsoplossingen voor de sport-, cultuur- en vrijetijdssector. Met haar eigen ontwikkelde software ReCreateX biedt Syx Automations haar klanten in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk een software platform specifiek ontwikkeld voor pretparken, musea, dierentuinen, theaters en sportcentra. Daarnaast Syx Automations ook IT infrastructuur, hosting, toegangscontrole en gebouwenbeheersystemen.

Salto Systems

In 2017 werd Syx Automations via investeringsmaatschappij Sofindev aan de Oostenrijkse groep Gantner Technologies, die heel gelijkaardige activiteiten heeft. Gantner was op haar beurt in handen van Ardian, een van ‘s werelds belangrijkste privé-investeringsmaatschappijen. Ardian heeft nu een akkoord getekend om Gantner te verkopen aan het Spaanse Salto Systems, een toonaangevende fabrikant van toegangscontrole en elektronische sluitoplossingen. Daardoor wordt Salto wereldleider in de sector.

Salto en Gantner zijn nu samen goed voor 1.200 werknemers en een omzet van 260 miljoen euro. In het klantenbestand van de Spaanse groep zitten onder meer de universiteit van Oxford, banken als BBVA en de hotelketen Hilton. Het installeerde al 5 miljoen toegangscontrolesystemen die dagelijks gebruikt worden door 40 miljoen mensen.

Syx Graphics

Wat de gevolgen zijn voor het management van Syx Automations, dat sinds de overname in 2017 onder de naam Gantner Benelux verder ging, is niet duidelijk. De leiding van Syx, met Dirk Syx op kop, bleef in de nieuwe structuur van Gantner op post en verwierf een minderheidsbelang in de nieuwe groep.

Voorafgaand aan de deal in 2017 werd Syx Graphics, een onderdeel van Syx Automations Group, verkocht aan oprichter en topman Niels Syx. Syx Graphics is een fabrikant van plastic kaarten en levert de bijbehorende technologie en diensten. Het bedrijf is gevestigd in de Rozendaalstraat in Ieper.

Dirk Syx heeft ondertussen de zakenwereld achter zich gelaten en zich gestort op de wijnbouw. In Zonnebeke stampte hij een gloednieuw wijndomein uit de grond. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier