Syntra West tevreden over afschaffing attest bedrijfsbeheer

Van links naar rechts directeur Patrick Huyghe, afgevaardigd bestuurder Johan De Neve en directeur Business Development Filip Roelandt. © PDV
Redactie KW

Vanaf 1 september is het attest bedrijfsbeheer niet langer noodzakelijk om als zelfstandige een zaak te beginnen. Hoewel de opleiding bedrijfsbeheer een absolute topper in haar trainingsaanbod was, is Syntra West toch tevreden. Een onderzoek van WES geeft aan dat Syntra West de jongste vijf jaar voor meer dan 4.300 startende ondernemers zorgde. Het aantal werkzoekenden daalde drastisch van 8% naar 1% na het volgen van een opleiding bij Syntra West.

Syntra West is sinds 1960 in onze provincie actief als een centrum voor opleiding, gericht op de meest uiteenlopende sectoren. Maar het centrum is wellicht nog het meest bekend voor de opleiding bedrijfsbeheer, die een basiskennis rond boekhouding en bedrijfsvoering bijbrengt; een verplichting voor wie als zelfstandige een zaak wil beginnen. Al komt daar verandering in want vanaf 1 september is dit attest niet langer noodzakelijk om als zelfstandige aan de slag te gaan. Dit als gevolg van de Europese richtlijnen rond vrij verkeer van goederen, diensten en personen.

Vestigingswetten

“Omdat het niet in alle landen van de Europese Unie noodzakelijk is om zo’n opleiding te volgen, zegt Europa dat het overal moet gelijk zijn en wordt er geopteerd voor een nivellering naar beneden”, aldus Johan De Neve, afgevaardigd bestuurder van Syntra West. “Ook de vestigingswetten, zoals bijvoorbeeld het moeten voorleggen van een koksdiploma voor het openen van een restaurant, zullen om diezelfde reden verdwijnen.”

Aanvankelijk had het opleidingscentrum daar natuurlijk wel wat vragen bij. “De opleiding Bedrijfsbeheer was een topper in ons aanbod. Doordat het een verplichting is, waren we verzekerd van een ruim aantal cursisten”, zegt Johan De Neve. “We vroegen ons af of dit niet zal zorgen voor meer gelukzoekers en waaghalzen die het zonder veel know how als zelfstandige proberen. Maar langs de andere kant zal het verdwijnen van het verplichtte attest bedrijfsbeheer en van de vestigingswet de drempel ook gevoelig verlagen voor durvers met ondernemersbloed.” “Nu we niet langer een voor iedereen gelijke opleiding bedrijfsbeheer moeten organiseren, kunnen we meer specifieke training gaan aanbieden, aangepast aan het werkveld en de achtergrond van de cursisten”, vult directeur Business Development bij Syntra Filip Roelant aan.

Syntra West wordt ook gesterkt door een effectiviteitsstudie die ze liet uitvoeren door het West-Vlaams Economisch Studiebureau. 1.058 afgestuurde cursisten van Syntra, verspreid over alle mogelijke praktijkgerichte opleidingen, werden gevraagd om de impact van hun opleiding op hun carrière in kaart te brengen.

Vakmannen En ondernemers

“Een van de meest opmerkelijke conclusies is dat bijna een op de drie cursisten binnen de vijf jaar na hun traject bij Syntra West als zelfstandige aan de slag ging. Syntra West zorgde zo in de jongste vijf jaar voor 4.306 startende ondernemers. We zijn dus een echte kweekvijver”, zegt Johan De Neve.

Johan De Neve wijst er ook nadrukkelijk op dat de opleidingen worden gegeven door vakmannen en ondernemers die nog werkelijk zelf in de praktijk staan en zo heel wat nuttige praktijkervaring kunnen doorgeven. Syntra West wil met deze gunstige cijfers ook de subsidiërende overheden aanmoedigen om vooral verder te blijven investeren in het opleidingscentrum dat 185 vaste medewerkers telt, 993 docenten en 10.376 unieke klanten op jaarbasis.

“Werkers en doeners”

Onze omzet bedraagt 19.348.130 euro, waarvan 12,5 miljoen wordt bijgedragen door de Vlaamse overheid en 1,5 miljoen door de provincie West-Vlaanderen. De rest komt van de bijdragen van de cursisten”, stelt de afgevaardigd bestuurder. “De provincie is voor ons heel belangrijk. Door die bijdrage blijven wij in de positieve cijfers en kan de werking gegarandeerd blijven. U begrijpt dus ook dat wij zeer koele minnaars zijn van het verder inkrimpen van het provinciale niveau. West-Vlamingen zijn werkers en doeners en die West-Vlaamse identiteit past helemaal bij waar wij als opleidingscentrum voor staan.”

(Piet De Ville)

“Bevestiging van onze unieke rol”

“In de resultaten van deze studie zien wij de bevestiging van onze unieke rol als opleidingsspecialist, inspirator en motivator van mensen met ondernemers-DNA in het bloed”, zegt Johan De Neve.

70 % van de deelnemers aan de studie geeft aan dat ze aan de start van hun opleiding aan het werk waren. “Hun aandeel stijgt na vijf jaar tot maar liefst 95 %”, aldus Johan De Neve. “En daar waar 8,3 % van de cursisten werkloos was voor de start van hun opleiding bedraagt dit na vijf jaar nog amper 1,1 %. Verder blijkt dat onze opleidingen ook een stuwende impuls hebben voor economie en werk. Zo blijkt dat het aantal zelfstandigen dat bij de start van de opleiding een of meer werknemers tewerkstelt, na vijf jaar is verdubbeld. Tenslotte verklaarde 81,9 % dat hun opleiding bij Syntra West ertoe heeft bijgedragen dat ze hun taken beter kunnen volbrengen en voor een op de drie zat er zelfs een loonsverhoging aan vast.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier