Supermarktketen Jumbo opent vestiging in Oostende

De nieuwe vestiging van de Nederlandse supermarkt Jumbo opent in het voorjaar van 2022 langs de Torhoutsesteenweg in Oostende. © PM
Redactie KW

Supermarktketen Jumbo opent komend voorjaar een nieuwe vestiging in Oostende langs de Torhoutsesteenweg. Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn (N-VA) heeft er een dubbel gevoel bij: “Het is goed voor de werkgelegenheid, maar er hangen ook enkele problemen mee samen.”

Jumbo is een Nederlandse keten van supermarkten, de op een na grootste van Nederland, na Albert Heijn. Sinds 2019 is Jumbo ook actief in België met anno juli 2021 elf winkels in Vlaanderen. Volgend jaar opent Jumbo een nieuwe winkel in Oostende. “Wij zijn inderdaad van plan om een Jumbo te openen in Oostende, en wel aan de Torhoutsesteenweg 703”, vertelt Laura Valks-Piessens van Jumbo. “De werving voor medewerkers voor deze winkel is inmiddels gestart. Geïnteresseerden die deel uit willen maken van ons familiebedrijf met ambitieuze plannen in België en willen werken aan hun carrière, kunnen solliciteren via jobs.jumbo.com.”

De Jumbowinkel, die naast Decathlon en Maisons du Monde komt, zal komend voorjaar de deuren openen. Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn reageert met een dubbel gevoel. “We wisten dat er nog een derde winkelruimte is in dat gebouw en dat er dus iets zou komen”, zegt ze. “Toch zijn we ons ervan bewust dat er al veel supermarkten zijn op de Torhoutsesteenweg. We gaan met de supermarktketens in gesprek om ook kleinschaliger winkelconcepten uit te proberen in bepaalde wijken. Daar is zeker interesse voor, ook om zowel een grote vestiging als een wijksupermarkt te hebben in Oostende. Maar voor die kleinere supermarkten is het toch soms moeilijk om een voldoende grote locatie te vinden. Want je hebt toch altijd een bepaalde oppervlakte nodig.”

Mobiliteit

“Er is ook nog het mobiliteitsprobleem op de Torhoutsesteenweg. Ook daar zijn we mee bezig”, verzekert schepen Verkeyn. “In afwachting van een structureel plan denken we aan manieren om er aan crowd control te doen. Maar daar kan ik nog niet veel over kwijt. Het verhaal is dubbel: zo’n nieuwe supermarkt is goed voor de werkgelegenheid en houdt de concurrentie wakker, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Wij hebben ook maar weinig mogelijkheden om bepaalde winkels tegen te houden. Vanaf een bepaalde oppervlakte is een socio-economische vergunning vereist, maar daar bestaat een heel strikt wettelijk kader rond. Die kan je niet zomaar weigeren.”

Is het grote aantal supermarkten in Oostende ook niet bedreigend voor de supermarkten zelf? Bestaat de vrees niet dat de zwakkere spelers het moeilijk zullen krijgen? ”In Oostende stelt zich dat probleem niet”, stelt Charlotte Verkeyn gerust. ”Misschien wel op andere plaatsen, maar in Oostende is er heel veel te doen op het vlak van voeding. In het begin van de coronacrisis hoorden wij wel dat er supermarkten waren die het moeilijk hadden, toen de tweedeverblijvers niet mochten komen. Maar nu niet meer.” (GLO/HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.