Supermarkten mogen geen kleding, multimedia en speelgoed verkopen

© belga
Redactie KW

Supermarkten en andere winkels die vanaf maandag wel nog open mogen blijven, mogen geen producten aanbieden die in andere winkels die gesloten blijven, worden aangeboden. Dat wordt bevestigd in het ministerieel besluit dat zondag in het Staatsblad werd gepubliceerd. Het gaat onder meer om speelgoed, multimedia en kleding.

De winkels die niet zijn opgenomen op de lijst van essentiële handelszaken krijgen allemaal de kans om producten te leveren aan huis en om een ophaaldienst te organiseren voor de deur. Om oneerlijke concurrentie te vermijden, mogen de winkels die wel openblijven een reeks producten niet meer aanbieden.

Die lijst van producten is nu bekend: meubels, tuinmeubels, barbecuetoestellen, groot keukengerei, mobiele verwarmingstoestellen, decoratieartikelen met uitsluiting van kaarsen, multimedia, elektro, speelgoed, kleding, schoeisel, telecomaccessoires, juwelen, lederwaren, sportartikelen, en dergelijke.

Ook bevestigt het MB dat de doe-het-zelf-zaken enkel materialen mogen verkopen om werken uit te voeren in huis of in de tuin. Wel meldt het MB dat de winkels die openblijven de opgelijste producten na bestelling mogen leveren of laten ophalen.Het MB bevestigt ook de lijst van winkels die wel open mogen blijven. Die lijst werd zaterdag ook al door minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s David Clarinval (MR) gepubliceerd.

Contactberoepen verboden

Het gaat om de voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels; de winkels voor verzorgings- en hygiëneproducten; de dierenvoedingswinkels; de apotheken; de kranten- en boekenwinkels; de tankstations en de leveranciers van brandstoffen; de telecomwinkels, met uitsluiting van winkels die enkel accessoires verkopen; de winkels voor medische hulpmiddelen; de doe-het-zelfzaken.

De tuincentra en boomkwekerijen; de bloemen- en plantenwinkels; de groothandels bestemd voor professionelen, maar enkel ten gunste van deze laatsten; de gespecialiseerde detailhandelszaken die kledingstoffen verkopen; de gespecialiseerde detailhandelszaken die breigarens, handwerken en fournituren verkopen; de winkels voor schrijf- en papierwaren.

En ook zelfstandige dienstverleners zoals notarissen, syndici en advocaten mogen blijven werken. Garages en fietsenwinkels mogen openblijven voor pech-, herstellings-, onderhouds- en naverkoopdiensten.

Een reeks contactberoepen moet dan weer de deuren sluiten: de schoonheidssalons, de niet-medische pedicurezaken, de nagelsalons, de massagesalons, de kapperszaken en barbiers en de tatoeage- en piercingsalons.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.