Superkoopzondag vs. koopzondag: Piet Huysentruyt of Gers Pardoel

Gers : "Ik woon maar op tien minuten rijden van België, toch ga ik altijd optreden in het buitenland." © (Foto FODI)
Axel Vandenheede

Op zondag 1 oktober strijdt de Kortrijkse binnenstad met K in Kortrijk tegen Ring Shopping Kortrijk Noord: op beide plaatsen vindt dan een koopzondag plaats. In het centrum vindt zelfs een superkoopzondag plaats. Maar overtreft deze organisatie wel die van Ring Shopping?

Aantal winkels

Wat beide winkelcentra in Kortrijk betreft, zal het aantal open winkels vrijwel gelijk zijn: zowel K in Kortrijk als Ring Shopping Kortrijk Noord tellen meer dan 80 zaken. Maar in de binnenstad zullen er ook tientallen winkels open zijn tijdens superkoopzondag. Bovendien is er in de binnenstad een nog grotere variatie aan handelszaken terug te vinden.

Conclusie: kooplustigen zullen zich meer kunnen uitleven op de superkoopzondag in de binnenstad.

Animatie

Een (super)koopzondag zonder animatie is als een café zonder bier: er moet ook buiten de winkels iets te beleven vallen. In de binnenstad kookt Piet Huysentruyt, er is de wandelzoektocht Lekkerste Lekkertocht, op de Grote Markt is er kinderanimatie en op de Veemarkt kan iedereen volksspelen spelen. In Ring Shopping Kortrijk Noord is er op 1 oktober wat animatie voorzien, maar ook een optreden van Gers Pardoel (om 15 uur), die ongetwijfeld heel wat volk op de been zal brengen.

Conclusie: de superkoopzondag in de binnenstad heeft veel te bieden, maar de koopzondag heeft wel een absolute publiekstrekker kunnen strikken.

Cadeautjes

Op een (super)koopzondag is het traditie om prijzen weg te geven. Tijdens de koopzondag in Ring Shopping Kortrijk Noord gebeurt dat op zaterdag 30 september. Tweeduizend ballonnen zullen aan het plafond hangen. Elk gezin zal één ballon mogen uitkiezen. Daarin zit een waardebon, een gadget… Wie tijdens de superkoopzondag in de binnenstad voor minstens 125 euro koopt, kan in de voormalige Wasbar zijn kastickets inruilen voor een bon van 20 euro. Opmerkelijk: tijdens de superkoopzondag in maart was zo’n bon nog 40 euro waard.

Conclusie: Ring Shopping geeft op de koopzondag gratis cadeautjes weg, tijdens de superkoopzondag moet je eerst een groot bedrag uitgeven.

Parking

Ring Shopping Kortrijk Noord kan gedurende het hele jaar uitpakken met zijn gratis parking… behalve op 1 oktober. Want dan is in de binnenstad zowel ondergronds als bovengronds parkeren gratis in de binnenstad. Een grote inspanning van stad Kortrijk om meer volk aan te trekken.

Conclusie: de gratis parkings kunnen een extra stimulans zijn voor bezoekers om naar de binnenstad van Kortrijk af te zakken.