SunEdison, Amerikaanse overnemer van Enfinity, vraagt gerechtelijke bescherming aan

Redactie KW

Een bedrijf gelieerd aan SunEdison nam in 2013 het zonnepanelenbedrijf Enfinity uit Waregem over.

Onder gerechtelijke bescherming willen het bedrijf en enkele Amerikaanse en internationale filialen zichzelf reorganiseren, zo meldt SunEdison donderdag. Met de ‘chapter 11’-procedure wil het bedrijf de balans saneren en de schuld terugdringen.

SunEdison heeft een ingewikkeld structuur en zeult verschillende problemen mee sinds de overnames. Rond een van die overnames was er heibel: zo werd de prijs voor Vivint Solar neerwaarts bijgesteld en ten slotte de deal geannuleerd. Het bedrijf speelde de financiering voor de overname kwijt omdat het eerder er niet in slaagde een rapport met de jaarcijfers te publiceren. Het aandeel kelderde en de Amerikaanse beursregulator en het gerecht zijn onderzoeken gestart.

SunEdisson gaf bij de rechtbank in New York donderdag zowat 16 miljard dollar schulden aan, waarmee het om het grootste faillissement gaat tot nu toe in 2016.

De band met Enfinity is niet geheel duidelijk. Destijds klonk het dat een consortium rond SunEdison achter de overname – voor 1 euro – van het toen noodlijdende zonnepanelenbedrijf zat. Aan De Standaard zei oprichter Patrick Decuyper eerder deze week dat Enfinity geen uitstaans heeft met SunEdison en dat de banden met Everstream zijn. Everstream is gelieerd aan SunEdison. Overigens is Enfinity ondertussen voor zowat de helft opnieuw in handen gekomen van de stichters, Decuyper en Gino Van Neer.

Bij Enfinity kon donderdag niemand bereikt worden voor commentaar.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier