Succes van West-Vlaamse ‘cannabiswinkels’ nu alweer uitgedoofd

De 'cannabiswinkel' in het centrum van Torhout zal er uiteindelijk niet komen. De stickers van de zaak zijn intussen zelfs al verwijderd. © foto JS
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Enkele CBD-shops in Roeselare en Ieper zijn gesloten en de winkel in het centrum van Torhout, die nog niet geopend was, trok zijn aanvraag alweer in. Enkel in Brugge, Kortrijk en één Ieperse locatie blijft de ‘cannabiswinkel’ (voorlopig?) overeind.

In de zogenaamde ‘cannabiswinkels’ worden producten verkocht die geen THC (tetrahydrocannabinol) bevatten, wat cannabis als drug gevaarlijk maakt. De producten bevatten wel cannabidiol (vandaar de afkorting CBD), een van de andere bestanddelen van cannabis. Als je uit de cannabisproducten het illegale THC onttrekt, kun je er niet meer high van worden. Hoewel de producten dus perfect legaal zijn, ontstond er toch heel wat heisa toen de gespecialiseerde shops in de verschillende stadscentra opdoken. In Torhout werden er bijvoorbeeld extra regels en belastingen ingeroepen om de komst van de CBD-shop te verhinderen.

Voortaan wél in apotheken

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten heeft halfweg juli een omzendbrief in de farmaceutische wereld rondgestuurd met richtlijnen over de toegestane verkoop van CBD-producten. Het komt erop neer dat apotheken op doktersvoorschrift medicatie op basis van cannabidiol in poedervorm mogen verstrekken door ze te verwerken tot olie, zalf of capsules. De CBD-shops krijgen dan weer te maken met extra taksen en reglementen, waardoor meerdere winkels de handdoek in de ring werpen.

Dat is onder meer het geval in het centrum van Roeselare en Ieper. Ook in cosmeticawinkelketen Taizo is de verkoop van CBD-producten verleden tijd. “De farmaceutische sector heeft zijn slag thuisgehaald”, klinkt het daar ontgoocheld. Ook de Relaxation CBD Store in Ieper sloot de deuren. Enkel de Ieperse afdeling van De Boeren, in de Boterstraat, houdt het hoofd nog boven water.

In Torhout heeft de ‘cannabiswinkel’ dan weer zijn aanvraag ingetrokken. De shop in Brugge blijft wel open, weliswaar met aanzienlijk minder openingsuren dan voorheen. En in Kortrijk, waar de andere winkel van De Boeren gelegen is, ten slotte klinken ze opvallend positief. “We wisten dat we in een nieuwe, uitdagende sector stapten waarin de wetgeving voortdurend verandert en passen ons dan ook telkens snel aan. We blijven geloven in de toekomst van ons project en hopen dat België Luxemburg zal volgen op vlak van legalisering. Bovendien denken we aan uitbreiden en zijn er plannen om een rookruimte in de winkel te installeren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.