Studenten Vives onderzoeken opstart korteketenmarkt

Deze studenten werkten mee aan het onderzoek: Laura Candaele, Axelle Doucerin, Brittney Florquin, Paula Tulin, Xeena Velghe, Febe Vanthuyne, Jens Verstraete, Jannes Vervisch. © EF
Redactie KW

In de kerk van Kemmel stelden studenten sociaal-agogisch werk van de katholieke hogeschool Vives hun bachelorproef voor. De mogelijkheid om een korteketenmarkt op te starten in Heuvelland was het onderwerp. “We ondervonden meteen dat vooral de toeristen vertrouwd waren met de lokale producten en niet echt de bewoners van Heuvelland.”

Het onderzoek werd opgevat als een reeks van vier schakels: de horeca, de producent, de buurtwinkel en de particulier. “Per schakel gingen we op zoek naar de drempels die het uitbouwen van een korte keten belemmeren.”

Bij de horeca speelde de factor prijs zeker mee. “Er is voor de restauranthouders ook een duidelijke nood aan één centraal punt waar de verschillende lokale producten in één keer kunnen worden verzameld.”

Centraal afhaalpunt

Dat centrale afhaalpunt werd ook naar voren geschoven door de andere ondervraagden. “Hier kwam ook het idee uit om dit centraal afhaalpunt te koppelen aan een online aankoop. Dat afhaalpunt zou dan bij voorkeur gelegen zijn in Kemmel of Westouter. We stellen wel vast dat alle Heuvellanders op de Westouternaars na voor Kemmel kiezen als centrale afhaalplaats. Iedereen ziet natuurlijk graag een afhaalpunt in het eigen dorp. Daardoor ook zou de korte keten het meest rendabel worden.”

Particulieren hebben dan weer nood aan een lokale fysieke markt. “Ze vinden het contact met de producent belangrijk. Een opstart van een maandelijkse markt klinkt voor hen als muziek in de oren.” De studenten gaven het voorstel mee om de fysieke markt in geval van slecht weer onder te brengen in een van de kerken van Heuvelland die een herbestemming kregen.

Dorpspunt-buurtwinkel

De optie om een automaat te plaatsen scoorde niet bij de ondervraagden. De dorpspunt-buurtwinkel doet dat wel. “De rol van de buurtwinkel is onduidelijk. Deze wil zich niet engageren voor een afhaalpunt uit de onlineverkoop.”

De belangrijkste les die de studenten uit het onderzoek willen meegeven, is de nood aan een centraal register. “Iedereen wil via een oplijsting weten wie wat produceert. Op die manier ook komt de volledige productieschakel van Heuvelland in beeld.”

Participatiebeweging

Deze studenten werkten mee aan het onderzoek: Laura Candaele, Axelle Doucerin, Brittney Florquin, Paula Tulin, Xeena Velghe, Febe Vanthuyne, Jens Verstraete, Jannes Vervisch. Ze werkten samen met hun docent Henk Vandaele, de gemeente Heuvelland en de participatiebeweging Vrijstaat Heuvelland. (MDN)

Alle resultaten zijn na te lezen op : www.vrijstaatheuvelland.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier