Studenten lokken boeren (en hun producten) naar de universiteit

Xander, Tessie, Maarten en Esther organiseren 'Lokaal? Ideaal!' op de campus van de Universiteit Gent. © AN
Redactie KW

Op maandag 6 mei organiseren vier studenten industrieel ingenieur milieukunde van de UGent hun eerste lokaalmarkt in de Graaf Karel de Goedelaan. Van 4 tot 12 mei organiseert ‘100% West-Vlaams’ immers voor de vierde keer de Week van de Korte Keten. En dat is ook de Kortrijkse studenten niet ontgaan.

Witloof, aardappelen en 25 soorten champignons. Het zal allemaal te krijgen zijn op Lokaal? Ideaal!, de eerste lokaalmarkt in Kortrijk georganiseerd door studenten. “Maar we houden rekening met ons publiek. Er zal dus ook bier, ijs en advocaat te krijgen zijn”, lacht Tessie Blomme (23), een van de organisatoren. Samen met Xander Termonia (24), Esther De Wilde (22) en Maarten Van Eygen (22) zit ze in haar laatste jaar industrieel ingenieur milieukunde aan de Universiteit Gent, campus Kortrijk.

“Van professor Diederik Rousseau kregen we de opdracht om de CO2-voetafdruk van onze school te berekenen. Daar zijn we nu volop mee bezig, maar we wilden daar ook iets praktisch aan koppelen. Omdat de Week van de Korte Keten er binnenkort weer aankomt, beslisten we om te werken met lokale producten.” “Veel mensen willen wel lokaal kopen”, vult haar vriendin Esther aan. “Maar omdat het voor de werkende mens nu eenmaal moeilijk is om elke week van boer naar boer te lopen brengen wij die boeren samen op een plek.”

Stadsboerderij

Concreet zullen er op maandag 6 mei tussen 14 en 17 uur vier standhouders post vatten op campus Graaf Karel de Goedelaan. “De boeren betalen geen standgeld, het is ons niet om de winst te doen”, verduidelijkt Tessie. “Omdat wij niet bepaald veel boeren hier in de omgeving kennen werken we samen met Stadsboerderij Kortrijk. Zij zijn zo vriendelijk geweest om ons hun lijst met contacten uit te lenen. Alle standhouders komen uit de onmiddellijke omgeving van Kortrijk. De mensen van ‘t Goed ter Heule uit Lauwe bijvoorbeeld zullen zorgen voor lekkere, verse, biologische groenten en fruit.”

Niet bepaald een studentikoze activiteit hoor ik u denken? De gemiddelde student leeft immers op diepvriespizza’s en familieverpakkingen lasagne? “Toch wel hoor”, beweert Tessie. “Omdat de producten die hier te koop zullen zijn niet van de andere kant van de wereld komen zijn ze een stuk goedkoper. Dat vindt elke student plezant. Studentenclub Centaura voorziet ook een bar zodat je je verse hoeve-ijsje kan combineren met een frisse pint.”

Al benadrukken de vier studenten wel dat iedereen welkom is. “Alle producten die je hier zal vinden zijn met liefde gekweekt, daar kan niemand nee tegen zeggen. En het is nog goed voor het milieu ook”, besluit Tessie. (AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier