Strenge maatregelen tegen coronavirus in Picanol

© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Picanol heeft een vestiging in China die enkele weken stil lag door het coronavirus, maar nu weer volop draait. Toch neemt de Ieperse weefgetrouwenproducent ook in Ieper maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo worden niet-prioritaire zakenreizen afgelast en moeten bezoekers hun handen wassen voor ze het terrein betreden.

Picanol heeft een Chinese fabriek in Suzhou, bij Sjanghai, op een kleine 800 kilometer van Wuhan, het epicentrum van de coronavirusuitbraak. In januari al schrapte Picanol alle zakenreizen van en naar China. “Elke maand reizen gemiddeld tien werknemers vanuit Ieper naar China”, zegt Frederic Dryhoel, woordvoerder van Picanol Group. “Het gaat om technici, installateurs en vertegenwoordigers. Vorige week hebben we ook gevraagd aan het personeel om alles wat niet prioritair is van zakenreizen of reizen naar Ieper tot een minimum te beperken. We vragen ook met aandrang om alle instructies en aanbevelingen van lokale overheden na te leven.”

Ook in de hoofdzetel in Ieper worden voorzorgsmaatregelen genomen. “Naar onze medewerkers verstuurden we deze morgen nog een communicatie dat wie naar een land of regio is geweest waar veel coronapatiënten gemeld zijn, aan het werk kan, maar dat ze zeer waakzaam moeten zijn voor de symptomen, zoals koorts, hoesten en ademhalingsproblemen. Daarnaast hebben we nog een aantal bijkomende maatregelen genomen. Bezoekers die binnenkomen moeten hun handen wassen, ofwel met een handgel op basis van alcohol ofwel met water en zeep, alvorens zij het terrein betreden. Wij vragen ook om zo veel mogelijk meetings of vergaderingen via Skype of conference call te doen en alle niet-dringende bezoeken te beperken.”

Voorlopig heeft men bij Picanol nog geen zicht op de economische gevolgen van de uitbraak. “Onze fabriek in China ligt niet in Hubei zelf”, vervolgt Frederic Dryhoel. “We hebben een fabriek in Suzhou, dat is op een kleine 800 kilometer daar vandaan. De Chinese overheid heeft aparte maatregelen afgekondigd. De productie heeft er wel enkele weken stil gelegen, maar draait nu weer. We proberen daar nu volop de verloren productie in te halen. Voor meer info over de economische gevolgen is het nog te vroeg.”

“De productie draait op volle toeren, zowel in Ieper als in China. Het is ook niet dat bepaalde materialen niet geleverd worden. Bij ons is er voorlopig dan ook nog geen sprake van technische werkloosheid als gevolg van het coronavirus”, reageert Dryhoel op de verklaringen van Voka-voorzitter Bert Mons dat 1 op 3 bedrijven die uitvoeren naar China technische werkloosheid voor hun personeel vrezen. “Wij volgen de situatie op de voet. Ook dit weekend waren we stand-by om te kijken welke maatregelen door de overheid aangekondigd werden. We nemen onze voorzorgen en hebben handgel en andere hygiënische producten extra besteld. Mochten er nog nieuwe richtlijnen komen vanwege de overheid, dan zijn we klaar om actie te ondernemen.”

De aandelenmarkten kregen de afgelopen dagen serieuze klappen en ook het aandeel van Picanol Group ontsnapte er niet aan. Sinds 6 februari is de waarde van het aandeel met meer dan 10 % gedaald. “Ik denk dat er de afgelopen dagen weinig aandelen gestegen zijn, behalve dan misschien die van de producenten van handgels. We zijn ook gezakt, maar we liggen niet wakker van de beurskoers. Als er een algemene wereldwijde correctie komt, dan gaan wij mee naar beneden. Maar dat wil niet zeggen dat we nu twijfelen aan de intrinsieke kwaliteiten van ons bedrijf”, besluit Frederic Dryhoel. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier