Stranduitbaters kennen hun plekje voor de komende zeven jaar

Erwin Renders van de Badersbond is tevreden met het verloop van de toekenning. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De stranduitbaters kregen vorige week vrijdag per opbod hun plaatsen toegewezen voor de komende zeven jaar. Ook bij het stadsbestuur klinkt opluchting. “Blij dat we dit verhaal na alle commotie op een positieve noot konden afsluiten”, reageert schepen Benny Herpoel.

Na het afschaffen van de klassieke badkarloting, worden de concessies voor de stranduitbatingen voortaan toegewezen na een openbare procedure met gunning bij opbod, voor de duur van zeven jaar. De zitting vond vrijdag plaats achter gesloten deuren. “De zitting is op een serene manier verlopen, we kunnen dit verhaal op een positieve noot afsluiten. Ik heb vrijdag niets dan blije gezichten gezien in het stadhuis, en ook een paar traantjes van geluk”, zegt schepen van Concessies Benny Herpoel (N-VA). Hij beseft maar al te goed dat het voor de badkarhouders helemaal anders had kunnen aflopen. “Dit had voor hen op een drama kunnen uitdraaien. Maar het strand is nog altijd onze grootste toeristische troef en het siert dit schepencollege dat we steeds voor de weg vooruit kiezen. Na die zeven onzekere maanden, volgt nu zeven jaar zekerheid voor de badkarhouders. Ik ben blij dat die moeilijke knoop eindelijk ontward is.”

Het definitieve plan voor de strandbars.
Het definitieve plan voor de strandbars.© GF

“Dat er geen externe kandidaten zijn opgedoken voor de bieding? Wellicht komt dat door de voorwaarden die we vooraf hadden ingebouwd: niet iedereen beschikt over de nodige ervaring en heeft voldoende financiële draagkracht om voor een concessie van zeven jaar een heel nieuwe investering te doen”, aldus nog Benny Herpoel.

Geen jackpot

Ook Erwin Renders van de Badersbond reageert opgelucht. “De schrik zat er bij iedereen goed in. Maar we wisten wel al dat er geen externe kandidaten zouden meebieden, en het is ook niet meer zo dat je met een goeie plaats de jackpot wint. Vroeger, toen er nog zeventig baigneurs waren, maakte het natuurlijk wel uit of je voor een appartementsgebouw, dan wel ter hoogte van de Kerkstraat stond. Ook nu nog heb je daar de grote toestroom van dagjestoeristen die net van de trein komen, maar al bij al is je ligging vandaag niet meer zo bepalend. De strandbars hebben tegenwoordig ook allemaal een veel grotere eigenheid dan vroeger. We hebben daardoor allemaal ons vaste publiek dat elk jaar terugkeert.”

Jonathan Polen gaat met Salito Beach van een duo naar een quatrolot. “Misschien op een iets mindere locatie, maar ik investeer liever in kwaliteit. En op een toplocatie zoals de Kerkstraat is een quatrolot sowieso al geen optie”, zegt hij. Ook hij houdt aan de bieding een goed gevoel over. “De sfeer in het stadhuis was collegiaal: we hadden vooraf zo’n beetje afgetoetst wie graag waar zou staan, en uiteindelijk is er vrijdag niemand met een slecht gevoel naar huis gegaan. Blij met de goede afloop dus, en iedereen heeft in mijn ogen ook een correcte prijs betaald.” Dankzij de positieve afloop, zijn de meningen dus bijgedraaid. “Het is ook maar logisch dat we eerst allemaal op onze achterste poten stonden: al onze centen zitten in die strandbars. Maar eind goed, al goed. Het stadsbestuur is streng maar rechtvaardig geweest”, klinkt het.

Gedaan met Moods

Lieve Ketelers, de moeder van Jonathan, houdt het met strandbar Moods voor bekeken. “Ik heb mijn uitbating overgelaten om gezondheidsredenen. Met gemengde gevoelens, want ik heb in totaal 21 jaar op het strand gestaan, met hart en ziel. Zo kon ik meteen ook plaatsmaken voor mijn zoon, die met Salito Beach nu uitbreidt van twee naar vier loten. De bieding zelf is – buiten mijn verwachtingen om – heel respectvol en collegiaal verlopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier