Straks weer op café in Blankenberge: “Coronabeleving uitspelen”

Guy De Coninck van brasserie Les Vedettes heeft zijn 'anderhalvemeterstok' al klaarliggen. © WK
Redactie KW

Ook bij Guy De Coninck van brasserie Les Vedettes kriebelt het om na bijna drie maanden eindelijk weer te kunnen opendoen. “Een cafébezoek wordt straks een heel andere beleving. Maar de ‘coronabeleving’ kan dan misschien uitgespeeld worden”, klinkt het optimistisch.

Voor Guy De Coninck, de uitbater van Les Vedettes aan de Grote Markt, is het glas altijd halfvol. “Natuurlijk maak ik mij zorgen. Zoals iedereen. Die anderhalve meter afstand, ook al verliezen we daar óók mee, kan nog door de beugel. Het zijn die bijkomende maatregelen, die ons door Horeca Vlaanderen al werden meegedeeld: de hele boel voortdurend moeten ontsmetten, die verplichte registratie. Absurd is dat. Maar je kunt het allemaal maar beter met de glimlach opnemen hé. Misschien moet ik mijn klanten een lidkaart geven”, aldus Guy, die ondertussen met zijn ‘anderhalvemeterstok’ zwaait. “Ik ga daarmee rondlopen in het café, ja. Zo wordt het voor iedereen wat plezanter. Een cafébaas moet zijn klanten entertainen, en al zeker in deze tijden. Tweedeverblijvers komen elkaar hier anders tegen en pakken elkaar dan eens goed vast: moh wie da we daar hebben, da’s lang geleden! En ze pakken er samen een aan de toog. Dat zal nu allemaal niet gaan.”

Drempelvrees

“Toegegeven, heel die omschakeling doet pijn. Het water staat aan onze lippen, en ik verwacht hier straks geen grote volkstoeloop. Kijk maar naar de winkels: ‘t is niet omdat er weer volk op straat loopt, dat die goed draaien. Er zal wellicht wat drempelvrees zijn, of de mensen zullen misschien voor een horecabeleving thuis in de tuin blijven kiezen. Ze zijn dat nu ondertussen al gewoon”, aldus Guy.

Toch blijft hij hoopvol. “Net zoals ik mijn café elke dag gemist heb, zijn er blijkbaar ook veel klanten die de horeca gemist hebben. Ik kreeg al een vijftigtal reservaties binnen, zowel van inwoners als van tweedeverblijvers: van negen tot elf zouden wij graag bij u een pintje komen drinken. Dat is echt wennen”, glimlacht Guy. De handgels voor de klanten staan al klaar, het personeel zal straks een mondmaskertje dragen in zijn zaak. “Hopelijk geldt die anderhalve meter afstand tussen de tafeltjes, en niet van rug tot rug. Hopelijk kan ik hier op het pleintje aan de overkant een terras bij zetten. En hopelijk blijft het ook de komende weken en maanden nog mooi weer…”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier