Straks vanuit West-Vlaanderen een stormloop naar de terrasjes in Sluis?

Piet De Groote en Marga Vermue bij de grensovergang tussen Knokke en Sluis.© Davy Coghe
Piet De Groote en Marga Vermue bij de grensovergang tussen Knokke en Sluis.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op woensdag 28 april mogen de terrassen weer open in Sluis, zij het onder strikte voorwaarden. Krijgt het grensstadje te kampen met een stormvloed van dorstige Noord-West-Vlamingen, ondanks het negatief advies van de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge? KW organiseerde een dubbelgesprek met de burgemeesters van Sluis en Knokke-Heist.

“Ik kom zeker af naar Sluis, we kunnen eens afspreken, collega! Alleen jammer dat uw terrasjes al moeten sluiten om 18 uur”, zegt de Knokke-Heistse burgervader Piet De Groote tegen de Sluise burgemeester Marga Vermue. De versoepelingen die de Nederlandse regering recent bekrachtigde, zorgen voor wat jaloezie bij Piet De Groote.

Hij had liever gezien dat al begin april de horeca open mocht aan onze Vlaamse kust: “Dan hadden we alles veilig en verspreid kunnen organiseren. Ik heb nog geen enkel argument van een viroloog gehoord dat het openen van terrassen slechter voor de volksgezondheid is dan binnen zitten. De mensen zijn coronamoe waardoor velen de regels niet meer naleven.”

Op zijn gat

“Met als gevolg dat er feestjes tussen vier muren worden georganiseerd, met veel besmettingen als gevolg. De politie kan niet controleren wat er privé gebeurt. We moeten de mensen naar buiten krijgen, waar het wel perfect controleerbaar is. De horeca heeft perfecte protocollen. Nu het mooi weer wordt, kan men nergens heen. Alles is dicht! Men moet op ‘zijn gat’ op straat gaan zitten. De horeca is al zes maanden gesloten en de besmettingen zijn even lang aan het slabakken. Het ligt dus niet aan de horeca dat de besmettingen zo hoog zijn!”

Marga Vermue wijst erop dat er in Nederland voorwaarden gekoppeld zijn aan de versoepelingen: “De avondklok is afgeschaft en de terrassen mogen enkel open van 12 tot 18 uur. Bovendien mag je slechts met twee personen uit verschillende huishoudens aan één tafeltje of met mensen uit hetzelfde huishouden. Tussen alle tafels moet anderhalve meter afstand zijn.”

De Sluise burgemeester mist zelf het gezellig samenzijn op een terrasje en verwacht vanaf 28 april best wat drukte in haar grensstadje: “Ik reken op de medewerking van onze horecamensen én op het gezond verstand van onze Vlaamse gasten. We beschikken over coronacoaches en twee boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) die de mensen op de regels wijzen. Bij grote drukte kunnen we extra boa’s huren.”

En wat met de uitspraak van de Nederlandse minister voor Volksgezondheid Hugo de Jonge, die stelt dat de Belgen niet welkom zijn op de Nederlandse terrassen én bij hun komst in quarantaine moeten? Marga Vermeu: “Het gaat om een negatief reisadvies en een vraag om quarantaine, geen verplichting.”

Aan het inzetten van de politie of het opnieuw afsluiten van de parkings in Sluis denkt Marga Vermue niet: “Indien er te veel volk is, worden de automobilisten in één vloeiende beweging door onze verkeersregelaars terug uit de stad geleid. Ik denk niet dat het dit voorjaar zo’n vaart zal lopen. Vorige zomer was het bij ons druk aan zee, maar er waren bijna geen besmettingen. Als je buiten bent en voldoende afstand houdt, loop je weinig risico.”

Piet De Groote waarschuwt zijn Zeeuwse collega: “Je mag de Noord-West-Vlamingen niet onderschatten. Als ze weten dat de terrasjes open zijn in Sluis en het is mooi weer, zullen ze afkomen. Dat zal tot veel frustratie leiden bij de horeca van Knokke-Heist. Zeker nu er in de strandpaviljoenen in Zeeuws-Vlaanderen wel alcohol mag geserveerd worden.”

bubbels in flessen

Marga Vermue antwoordt: “In deze pandemie heeft de Europese Gemeenschap veel steken laten vallen. De maatregelen moeten in alle Europese landen beter op mekaar afgestemd worden. De Belgische bubbels zorgden bij ons voor frustratie. Wij kennen enkel bubbels in flessen!”

De burgemeester van Knokke-Heist is evenmin mals voor de Belgische regels: “Ze wijzigen bijna wekelijks. Het Overlegcomité staat niet stil bij de gevolgen van zijn maatregelen, die moeilijk afdwingbaar zijn. Pas op zondag krijgen wij het ministerieel besluit, dat op maandag in voege treedt! Dat is een ramp voor de lokale overheden.”

“Het is bij ons niet veel beter”, zucht Marga Vermue. “Wekelijks krijg ik honderden telefoons van inwoners die om uitleg vragen. Het is altijd wachten op het ministerieel besluit. Gelukkig is er een lichtpunt. Zeeland was de eerste regio en daardoor koploper voor het AstraZeneca-vaccin. Er zijn al meer dan 100.000 spuitjes geplaatst. Eén derde van alle inwoners is ingeënt.”

niet sympathiek

“Bij ons verloopt het veel trager, onze regering draagt hiervoor een zware morele verantwoordelijkheid. Inmiddels hebben twee op drie 65-plussers een eerste prik gekregen”, stelt Piet De Groote. “Mag ik u een geheimpje verklappen? Tijdens een van mijn laatste gesprekken met wijlen graaf Leopold Lippens, zei mijn voorganger dat hij zelf voor voldoende vaccins voor de Knokke-Heistenaren wou zorgen. Hij had goede contacten in de Verenigde Staten en wou 25.000 vaccins bestellen. Ik heb het hem uiteindelijk afgeraden, want dit zou niet sympathiek overkomen. En we zouden hierdoor ook niet meer vrijheden gekregen hebben. Al is er geen wet die een gemeente belet om zelf die aankoop te doen. Had Leopold Lippens nog geleefd, was heel Knokke al gevaccineerd. En Sluis erbij!”

De grens is flinterdun

“De grens tussen Knokke-Heist en Sluis is flinterdun”, zeggen Magda Vermue en Piet De Groote. Op het grensverkeer werd er het voorbije jaar nauwelijks gecontroleerd. “En bij elke controle had iedereen een verklaring bij”, voegt de Knokse burgemeester eraan toe. Bewoners van beide grensstadjes mochten, voorzien van een document met een verklaring op eer, de grens over om te winkelen of te werken. Nogal wat Zeeuws-Vlamingen sturen hun kinderen naar school in Knokke-Heist. Enkel Vlamingen met een tweede verblijf in Sluis mochten in principe maandenlang de grens niet over en moesten zich laten testen en bij hun terugkeer in quarantaine.

Sluis telde in 2019 vier miljoen toeristische overnachtingen. Daarnaast wordt het grensstadje in coronavrije jaren door miljoenen dagtoeristen bezocht. De gezellige terrasjes, de vele schoenwinkels (er is amper nog één seksshop), de vishandels en de drogisterijen, waar veel goedkoper aan geneesmiddelen kan geraakt worden dan in de Belgische apotheken, lokken doorgaans veel volk naar Sluis. Het toerisme is volgens Magda Vermue goed voor 14 procent van de werkgelegenheid en zorgt voor 1.621 banen. In totaal wonen er 23.170 mensen in Sluis, onder wie 6.763 senioren en 4.962 min 25-jarigen.

Ter vergelijking. Knokke-Heist telt 33.058 inwoners, van wie 3.739 jonger is dan 30 jaar. De 60-plussers zijn met 15.015 personen. Op topdagen vertoeven er 150.000 toeristen in Knokke-Heist. “Er zijn 100.000 bedden van tweedeverblijvers, we zijn de gemeente met de meeste tweede verblijven in België”, stelt Piet De Groote. Jaarlijks krijgt Knokke-Heist meer dan 6 miljoen verblijfstoeristen over de vloer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier