Stormloop op uitverkoop Brantanowinkels

Filiaal aan de Westlaan in Roeselare. © (Foto SBR)
Redactie KW

Deze morgen was het een ware stormloop op uitverkoop in de winkels van het failliete Brantano. Het was er zo druk dat de politie soms moest tussenkomen. De winkel in Koksijde is zelfs tijdelijk gesloten door de politie Westkust.

Langs de Maalsesteenweg in Sint-Kruis Brugge stonden een uur voor de opening van de winkel al tientallen mensen aan te schuiven. De wachtrij groeide verder aan naarmate het openingsuur dichterbij kwam. Net voor 10 uur stonden honderden mensen aan te schuiven voor de kortingen van 75 procent.

Stormloop op uitverkoop Brantanowinkels

De uitverkoop bij Brantano werd al enkele keren uitgesteld, omdat er gesprekken gaande waren met potentiële overnemers die de inboedel zouden kunnen overnemen. Eén van die geïnteresseerden, de Nederlandse groep Ziengs Retail, trok zich afgelopen week echter terug. De enige partij die nu nog interesse heeft in de keten, het Duitse Deichmann, zou de voorraden niet willen overnemen. Daardoor kan de uitverkoop nu toch starten.

Politie moet ingrijpen in Oostkamp

Stormloop op uitverkoop Brantanowinkels
© (Foto JVM)

In Oostkamp diende de politie de mensenstroom in goede banen te leiden. Het autoverkeer verliep er moeilijk door honderden mensen die stonden aan te schuiven. Burgemeester Jan de Keyser kwam de situatie zelf inschatten. Binnen verloopt alles rustig en volgens de regels. Zo mogen maximum 35 mensen tegelijkertijd binnen.

In Koksijde is de winkel tijdelijk gesloten door de lokale politie Westkust. Het was er door de grote belangstelling voor de uitverkoop te druk om de coronamaatregelen te kunnen respecteren.

Brantano Kuurne ging niet open

Aan de Brantano-vestiging in Kuurne rijden wagens aan en af. De deuren zijn gewoon gesloten en er hangt geen bericht om te melden dat klanten in de andere vestigingen terecht kunnen. Tot onbegrip van velen, die soms van ver naar Kuurne zijn gereden.

“Ik hoor net nog zeggen op het nieuws in de radio dat er op sommige plaatsen honderden auto’s staan te wachten. Wij komen van Moorsele”, zegt Luc Lagae uit Moorsele. “Maar we dachten, met het weer dat niet goed is, we gaan eens naar het Ring Shopping Center en we kunnen daar dan stoppen.” Zijn vrouw, Laurette Vandeplassche, zegt: “We waren beter eerst naar Wevelgem gereden, er is daar ook een Brantano, misschien was die open.” Een andere vrouw zal zich in Menen wagen. “Mijn kleindochter werkt daar en zij moest vandaag werken,” zegt ze.

In West-Vlaanderen zijn verschillende vestigingen open: in Brugge St-Kruis, Diksmuide, Koksijde, Menen, Middelkerke, Oostkamp, Poperinge, Sint-Elooisvijve, Tielt, Torhout en Wevelgem.

De winkel in Kuurne ging niet open.
De winkel in Kuurne ging niet open.© (Foto KV)

Ann Vermeulen uit Ingelmunster heeft niet op de site gekeken. “Ik was aan het strijken en hoorde ervan op de radio en ik dacht: ik zou ook wel eens gaan kijken. Ik weet niet of ik nog naar elders ga rijden.”

“Ze zouden het tenminste een bericht aan de deur kunnen hangen dat het hier niet open is,” foetert een vrouw. “Ik was hier vanmorgen al gepasseerd en er stond een hele rij wachtenden. Ik dacht, ik ga later eens teruggaan. En weer voor niets. Ik had nochtans op de site gekeken.” Maar niet goed blijkbaar. Want als je de vestigingen opzoekt op de site van Brantano, zie je dat de vestigingen in Brugge (Lege Weg), Bredene, Ieper, Kuurne, Knokke-Heist, Oostende, Roeselare en Vichte gesloten zijn.”

Ook lange wachtrij in Middelkerke

Brantano Middelkerke.
Brantano Middelkerke.© (Foto LC)

Net zoals bij de andere vestigingen van Brantano was het ook bij die in het Shopping Center van Middelkerke aanschuiven. Niettegenstaande de winkel pas om 10 uur de deuren opende, stonden de eerste klanten al twee uur vroeger aan de deur te wachten. Naar schatting stonden bij de opening van de winkel meer dan 200 kooplustigen in de rij. De politie van Middelkerke was aanwezig om toe te zien dat alles vlotjes en naar behoren verliep. De mensen werden bij mondjesmaat en volgens de opgelegde coronaregels in de winkel binnen gelaten. Zo mochten maar 30 mensen tegelijk binnen en de maximum winkeltijd was 30 minuten. De wachtenden werden kort voor de middag getrakteerd op een korte, maar hevige regenbui. De rij bleef aangroeien en enkele uren na de opening stond al een rij wachtenden tot bijna aan het rondpunt van de Lidl, zo’n 200 meter ver. Het merendeel van de wachtenden hield wel rekening met de afstand die moet worden gehouden.

Brantano in Koksijde gesloten door burgemeester

Stormloop op uitverkoop Brantanowinkels
© (Foto JT)

Deze voormiddag werd de toegang naar de Brantano door de politie afgesloten omdat de grote toeloop van kooplustigen voor problemen dreigde te zorgen. Er waren reeds heel wat kopers binnen in de winkel die na de sluiting onbeperkt hun inkopen mochten verder zetten, maar bezoekers die stonden aan te schuiven mochten de winkel niet meer binnen. Omdat er maar één kassa open was duurde het meerdere uren vooraleer de laatste koper de winkel kon verlaten. Rond 17 uur verliet de laatste koper de winkel . Ondertussen besloot de burgemeester om de vestiging niet meer te laten openen.

https://www.youtube.com/watch?v=eYbjwjmK83w

(JVM/SBR/KV/PBM/JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier