Stillegregeling hielp vissers om crisis door te komen maar visprijzen zijn nog niet zoals vroeger

Reder Dany Vlietinck van de Z.483, hier met zoon Jens, die ook vaart: "Vorig jaar waren de visprijzen nog beter, maar het verschil is niet drastisch." (GF)
Hannes Hosten

Door de coronacrisis kelderden de visprijzen en werd onze vissersvloot van mei tot eind augustus tijdelijk stilgelegd. Intussen zijn de prijzen weer gestegen, maar nog niet tot het niveau van voor de crisis of vorig jaar. “De brandstofprijzen zijn wel gehalveerd”, zegt reder Dany Vlietinck van de Z.483 Jasmine. “Daardoor verdienen wij hetzelfde als vorig jaar, maar voor de bemanning is het minder.”

Begin mei slaakte de visserijsector een noodkreet. Door de coronacrisis stortte de vraag naar Belgische vis in, want de voornaamste afnemers, restaurants en de marktkramers, waren dicht en de export naar Zuid-Europa viel stil. De Rederscentrale sprak van een prijsdaling van 33 tot 50 procent, die ook in de winkels voelbaar was. Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V) maakte dan een stillegregeling mogelijk, waarbij de schepen volgens een beurtrol enkele dagen of een week aan de kant bleven en daarvoor – met Europese goedkeuring – een premie konden ontvangen.

443.249 euro steun

De stillegregeling liep van midden mei tot eind augustus, maar is nu achter de rug. Minister Hilde Crevits maakt een balans op. “Tot op vandaag hebben 39 vaartuigen tijdelijk steun gevraagd. We maakten die tijdelijke stillegging mogelijk om de vraag en het aanbod van vis beter op elkaar af te stemmen. Bovendien is de maatregel goed voor de rendabiliteit en de verloning van de vissers.”

“De meeste aanvragen kwamen na de bekendmaking midden mei in volle coronacrisis. De stillegvergoedingen hebben – zo blijkt nu – inderdaad een positief effect gehad op de visprijzen. In de periode mei – juni klommen de visprijzen stelselmatig uit het dal. Als de gevraagde steun na controle aan alle voorwaarden voldoet, zal er 110.812 euro Vlaamse steun en 332.437 euro Europese steun worden uitbetaald.”

Nu break-even

De stillegregeling leek meteen resultaat op te leveren. De prijzen waren in mei al weer op het oude niveau, zo liet de Rederscentrale weten. Die trend zette zich echter niet door, want vandaag zijn de prijzen weliswaar veel beter dan eind april, maar nog niet op het niveau van voor de crisis of van dezelfde periode vorig jaar. Dat zegt Emiel Brouckaert, directeur van de Rederscentrale.

“De vissers zijn wel weer op een aanvaardbare manier aan het werk en de stillegregeling heeft daarbij zeker geholpen. Ze kunnen break-even draaien”, verzekert hij.

“In het begin van de lockdown beslisten enkele vissers eenzijdig om niet uit te varen, maar toen ze weer gingen vissen, was het aanbod te groot en kregen de prijzen eind april een grote klap. Toen verkregen we de stillegregeling via minister Crevits.”

“Vlot verlopen”

“In mei lagen 30 tot 40 procent van de vissersboten stil. In juni was er de heropening van de horeca en bleven nog 15 tot 20 procent van de schepen aan de kant. In juli en augustus maakte nog 7 procent van de vloot gebruik van de stillegregeling. Sinds september varen alle schepen weer uit. Dat blijft het geval, tenzij er zich weer grote problemen mochten voordoen. Maar het is niet gezegd dat de oplossing dan weer een stillegregeling zou zijn.”

De Rederscentrale moest zelf een regeling uitwerken om de schepen om beurten stil te leggen en dat liep goed, zegt Emiel Brouckaert. “Dat was ook de voorwaarde om de regeling te verkrijgen”, vertelt hij. “Maar het is goed gegaan. Wij hebben het grote voordeel dat er maar één beroepsorganisatie is die de reders vertegenwoordigt. Wij hebben dan ook met iedereen contacten.”

Brandstofprijs

“Het is een goede maatregel geweest in coronatijd. Maar wij varen liever”, evalueert Dany Vlietinck uit Ramskapelle bij Knokke-Heist. “Wij hebben twee weken stil gelegen, een week in juni en een week in juli. Vorig jaar waren de prijzen iets beter, maar het verschil is niet drastisch. Voordeel is wel dat de brandstofprijzen gehalveerd is. Daardoor zijn onze inkomsten als reder nu vergelijkbaar met die van vorig jaar. Maar voor de bemanning is dat niet zo. Hun inkomsten zijn gebaseerd op de bruto besomming en dus minder dan vorig jaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier