Stikstof dwingt veehouder uit Oostkamp tot sluiting

Redactie KW

Door een Europese regel rond uitstoot van stikstof in de buurt van natuurgebied hangt veehouder Luc Naeyaert uit de Waterstraat in Oostkamp een sluiting boven het hoofd. “Mijn familie boert hier al vijf generaties en nu kan het plots niet meer”, zucht hij.

Landbouwer Luc Naeyaert met echtgenote Daria Ozeel en hun zoon Cedric (16). (Foto SM)

De Europese regel is al meer dan tien jaar oud, maar pas nu worden de gevolgen voor Vlaanderen duidelijk. De regel moet verhinderen dat er in de buurt van natuurgebieden nog een grote uitstoot van stikstof is. Wat natuurlijk het geval is bij veehouderijen: stikstof zit in mest.

Groene, oranje en rode zone

Zo werd Vlaanderen onlangs in drie zones gedeeld. Een groene zone waar geen problemen rijzen. Een oranje zone, waar de uitstoot van stikstof met 30 procent naar beneden moet en de veehouders moeilijk een nieuwe vergunning zullen krijgen. En een rode zone, waar zo goed als geen oplossing is voor de boeren, behalve sluiten. Niet minder dan 23.000 boeren kregen onlangs een brief in de bus met de melding tot welke categorie ze behoren: 1.500 zijn er oranje, 135 rood.

“De fakkel doorgeven aan mijn zoon zal er helaas niet meer inzitten”

Tot de rode zone behoren ook twee Oostkampse veehouders, onder wie Luc Naeyaert uit de Waterstraat. “Blijkbaar ligt ons bedrijf te dicht bij het Nieuwenhovebos”, zucht hij. “Dit betekent dat onze 30 melkkoeien, 300 zeugen en 1.300 mestvarkens op termijn weg zullen moeten. Onze milieuvergunning loopt over dertien jaar af. Die verlengen zal er echter niet in zitten. Tegen dan zullen mijn vrouw en ik echter nog niet de pensioenleeftijd bereikt hebben. Rond die tijd zullen onze leningen terugbetaald zijn. Vanaf dan zouden we meer moeten kunnen sparen, maar dat zal er dus niet in zitten. Met ons zelfstandigenpensioen zullen we alvast niet ver springen.”

“Mijn familie runt hier al vijf generaties een landbouwbedrijf en nu kan het plots niet meer”, vervolgt hij moedeloos. “Ik heb het bedrijf in 1994 overgenomen, maar de fakkel doorgeven aan mijn zoon zal er helaas niet meer inzitten. We hebben vijf jaar geleden nochtans geïnvesteerd in een luchtwasser voor onze varkensstal. Een maat voor niets, blijkt nu. De overheid belooft in de brief flankerende maatregelen, maar wat die zullen zijn weten we niet. De brief is trouwens louter informatief. Er staat nergens dat er bezwaar kan aangetekend worden. Hoewel de sluiting nog niet voor meteen is, leven we in grote onzekerheid.”

Boerenbond: “Veehouders correct uitbetalen”

De Boerenbond snapt de visie van Luc Naeyaert. “Het is een dossier met zeer zware gevolgen voor de boeren die binnen de oranje of rode zone vallen. Al vrezen we dat er geen ontkomen is aan deze regel”, zegt woordvoerster Anne-Marie Vangeenberghe. “Maar dat betekent daarom niet dat er op geen menselijke manier gehandeld moet worden. De gebieden die nu als rode zone ingekleurd zijn, zullen nog wat inkrimpen. Wordt er geknipt, dan vragen we dat te doen op de plek waar een bedrijf zit. Als er dan toch geen andere oplossing is dan het weigeren van een nieuwe vergunning, dan moeten de veehouders correct uitbetaald worden. Zodat ze op een andere plek opnieuw kunnen starten.”

(AFr)