Stijging annuleringen aan de kust, maar er komen ook reservaties bij

© (Foto Pixabay)
Gillian Lowyck

De nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat heel wat mensen hun geplande vakantie aan onze kust annuleren. Maar toch zijn de meeste ondernemers hoopvol. Er komen ook heel wat nieuwe reservaties binnen. “Door de genomen maatregelen voelen de mensen zich hier veilig.”

De bubbel wordt weer verkleind naar vijf personen, minder toeschouwers op evenementen, alleen gaan winkelen… De nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat mensen ervoor kiezen om toch nog even thuis te blijven en hun geplande vakantie aan de kust te annuleren.

Zeker in De Panne kunnen ze daarvan meespreken: “Voor het moment is het hier inderdaad niet zo positief”, zucht Nel De Crits, waarnemend directeur van Toerisme De Panne. “We hebben veel annulaties, en dan vooral bij de vakantiehuizen en de jeugdvakanties. Voor de reservaties in restaurants valt dat wel mee. Maar ik moet wel zeggen dat het er heel erg kalm is. Ook op de zeedijk merken we dat. Nochtans hebben wij alles hier erg goed georganiseerd: je moet overal op ons grondgebied een mondmasker dragen en onze horeca-uitbaters zijn erg gestimuleerd om de maatregelen goed op te volgen. We bekijken het van dag tot dag.”

Dirk Metsu van Recread, de beroepsvereniging voor verblijfsrecreatie, ziet dat de maand juli minder goed was voor de campinguitbaters, verblijfparken, vakantieparken en kampeerautoterreinen. “Er is sprake van een bezetting van zo’n 65 procent”, zegt hij. “De eerste helft van juli was minder, de tweede helft al ietsje beter. We zien ook heel veel onderlinge verschillen, het hangt echt af van bedrijf tot bedrijf. Er zijn nu wel wat annuleringen, maar we merken ook dat een aantal uitbaters toch wel optimistisch is. Dit jaar zijn er opvallend veel Duitsers aan onze kust, trouwens. En nu nog hopen dat het weer in augustus ook meevalt.”

In Blankenberge valt het aantal annuleringen goed mee: “Door de strengere maatregelen zien we dat er vooral in de drie- en viersterrenhotels mensen annuleren”, vertelt Elien Poppe van Toerisme Blankenberge. “Vooral mensen die voor een langere periode naar de kust zouden komen en al lang op voorhand geboekt hadden, zeggen af. Toch zien we dat er ook heel wat last minute reservaties binnenkomen, vooral door de goede weersvoorspellingen. De bezettingsgraad is nu ongeveer 75 procent. Al bij al valt dat dus nog goed mee.”

Ook Bart Boelens, voorzitter van Horeca Middenkust is positief. “Ja, er wordt wel wat geannuleerd, maar zeker niet zo erg als bij de eerste golf”, zegt hij. “We merken dat er toch nog heel wat nieuwe reservaties bijkomen. Tot nu toe mogen we niet klagen. De weersvoorspellingen zijn ook heel goed. 2020 is een jaar dat we zo snel mogelijk willen vergeten, maar de zomer op zich is nog niet om zeep, zeker niet.”

Eenzelfde geluid is te horen bij Francis Bosschem, voorzitter van de vzw Kusthotels. “Er zijn zeker annuleringen, maar aan de andere kant zijn er ook heel wat reservaties. Sommige mensen hebben schrik om zich weer te verplaatsen. Maar er zijn ook mensen die anders naar het buitenland zouden trekken en nu liever in eigen land blijven. Veel hotelgasten geven ook aan dat ze zich echt wel veilig en tevreden voelen door de genomen maatregelen: overal een mondmasker behalve op restaurant of het strand, in je eigen bubbel. Het is geen normale zomer, maar we zijn toch blij dat mensen komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier