Stichting voor Duurzame Visserij moet ‘misbruikte’ staatssteun terugbetalen

Redactie KW

Volgens een klacht gebruikten de stichting en haar dochteronderneming ‘Schelpdier en Vis’ het geld om een commercieel kweekproject voor mosselen te lanceren, hoewel het geld oorspronkelijk bedoeld was om de hele visserijsector te helpen.

De Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO) heeft de Europese regels met de voeten getreden door subsidies te gebruiken voor het ontwikkelen van de handelsnaam ‘Flanders Queen Mussel’, het voeren van reclamecampagnes en de exploitatie van 87 mosselkooien. Dat heeft de Europese Commissie geoordeeld. De onterechte steun moet met rente worden terugbetaald.

Concurrentievervalsing

De Europese Commissie boog zich over de subsidies na een klacht van mosselkweker Reynaert-Versluys. Volgens het bedrijf gebruikten de stichting en haar dochteronderneming ‘Schelpdier en Vis’ het geld om een commercieel kweekproject voor mosselen te lanceren, hoewel het geld oorspronkelijk bedoeld was om de hele visserijsector te helpen. Concurrentievervalsing dus, vond Reynaert-Versluys.

“De stichting leek eerder als een concurrent op te treden, ‘dan als een entiteit die een experiment uitvoert”

Ook het dagelijks bestuur van de EU spreekt nu van misbruik. De Commissie heeft onder meer problemen met de grootschalige campagne voor de ‘Flanders Queen Mussel’, met het oorspronkelijke opzet van de promotiecampagne ‘Dagverse vis’ en met de exploitatie van 87 extra mosselkooien na afloop van een eerste proefproject. Stuk voor stuk indicaties dat de stichting een commerciële activiteit uitoefende, oordeelt de Commissie.

“De oprichting van een commerciële dochteronderneming voor de exploitatie van het mosselproject lijkt te bevestigen dat de SDVO inderdaad niet echt de bedoeling had om de resultaten eenvoudigweg te leveren ten bate van de sector”, luidt het in het besluit van de Commissie van eind januari. De stichting leek eerder als een concurrent op te treden, ‘dan als een entiteit die een experiment uitvoert’.

“Onder het mom van duurzame visserij’ heeft de SDVO jarenlang de ontwikkeling van een écht duurzamere visserij ‘getorpedeerd'”

De stichting moet de misbruikte staatssteun nu met rente terugbetalen. Volgens Groen-Europarlementslid Bart Staes – die al langer storm loopt tegen de SDVO – gaat het ‘met zekerheid om miljoenen euro’s’. Hij vindt dat de stichting nadien ook moet worden opgedoekt. ‘Onder het mom van duurzame visserij’ heeft de SDVO volgens hem immers jarenlang de ontwikkeling van een echt duurzamere visserij ‘getorpedeerd’.

Maar ook vanuit de meerderheid komen positieve reacties op de beslissing van de Europese Commissie. “Duidelijk een stap in de goede richting”, aldus N-VA’er Wilfried Vandaele. “Een terugbetaling van subsidies aan de Vlaamse en federale overheid komt eindelijk op tafel.” Al zou onder meer ook het gebrek aan openbare aanbesteding voor de ontmanteling van de mosselkooien bijvoorbeeld nog onderzocht moeten worden, vindt hij.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.