Stelplaats van De Lijn in Kortrijk geblokkeerd

Redactie KW

Wie vandaag een bus van De Lijn wou nemen, was eraan voor de moeite.

De stelplaats in de Weggevoerdenlaan was gesloten: de vakbonden hadden postgevat voor de poort en zo kon er de hele dag geen enkele bus uitrijden. Of toch bijna niet: ‘s morgens in alle vroegte waren een paar bussen toch vertrokken, maar enkele zogenaamde vliegende piketten haalden ze terug naar de stelplaats.

“Er rijden de hele dag geen bussen in Kortrijk”, stellen Peter De Blesen (ABVV), Joost Dumon (ACLVB) en Freddy Verstaen (ACV). “Deze actie is niet bedoeld tegen de reizigers van De Lijn, integendeel: als de zaterdag- en zondagdiensten nog beperkter zullen zijn, dan zullen zij dit ook voelen. Neen, de actie moet een signaal zijn voor onze regeringen. Belangrijk hierbij is dat de vakbonden de handen in elkaar slaan: groen, rood of blauw, alle neuzen wijzen in dezelfde richting.”

Volgens de vakbondsafgevaardigden worden de bestuurders van De Lijn verschillende keren getroffen. “Er zijn de besparingen op federaal vlak, die op Vlaams vlak… Vergeet niet dat we twee jaar geleden al een serieuze pil te slikken kregen wat betreft Vlaanderen. En nu zouden er nog nieuwe besparingen volgen… De maat is vol.” (AXV)