Standaard Boekhandel wordt de grootste van de Noordzee

Daan Van der Sluys: "Ondanks zware concurrentie van buitenlandse internetspelers geloven we met Standaard Boekhandel voor de volle 200 procent in de mogelijkheden van een winkel." © DM
Redactie KW

De Standaard Boekhandel aan de Knokse Lippenslaan verhuist naar een groter pand zes huizen verder. Met 535 vierkante meter leesplezier wordt de Standaard Boekhandel Knokke dan de grootste boekenwinkel van de Noordzee.

“Na meer dan 35 jaar Standaard Boekhandel Knokke-Heist trekken we de stekker uit onze winkel op het nummer 102 van de Lippenslaan”, vertelt zelfstandig uitbater Daan Van der Sluys. “Ondanks zware concurrentie van buitenlandse internetspelers à la Bol en Amazon gelooft Standaard Boekhandel voor de volle 200 procent in de mogelijkheden van een winkel in Knokke-Heist, maar in de huidige boekenhandel is het onmogelijk het hoofd te bieden aan de concurrentie. Dat de boekensector het niet makkelijk heeft in deze internettijden weten we allemaal. Mede daarom dringen keuzes zich op en dienen knopen doorgehakt. Vandaar dat onze huidige winkel op 18 mei de deuren zal sluiten… Om daags nadien opnieuw open te gaan zes huizen verder op de nummers 84 en 86, tegenover slagerij Vandycke.”

“De boekhandel is nog lang niet in verval. Een boek is nog altijd een perfect product”, vindt Daan Van der Sluys. “De verkoop van magazines is achteruitgegaan, maar de boekenverkoop loopt nog steeds prima. Daarbij zijn we afhankelijk van titels en auteurs. Bekende schrijvers zoals Bart Van Loo, met zijn boek de Bourgondiërs, zijn een succes.”

Groter aanbod

“Ons probleem is dat ons huidig pand te klein werd. Onze klanten willen meer literatuur, meer Engels, meer Frans… We hebben in Knokke een heel mooi publiek. Veel mensen willen het originele boek lezen in het Frans of Engels. Daarnaast blijken Engelstalige boeken, het middel te zijn om ‘screenagers’ van hun scherm los te weken. Anderstalige boeken zijn de trend en daar willen we op inpikken. We willen ook meer plaats geven aan kinderboeken. We verkopen bijvoorbeeld boeken om papieren bloemen te maken maar we verkopen het papier niet. Daar komt straks verandering in.”

“Op de winkelvloer komen er voor de klanten toegankelijke internetverbindingen waar we computers stallen. Zo kunnen klanten onmiddellijk kijken of een boek in de winkel in voorraad is of ze kunnen het bestellen.”

Het zware oranje maakt plaats voor wit en natuurhout

“Wij gaan voor een totaal nieuw concept met een totaal nieuwe look! Het zware oranje verdwijnt uit het winkelbeeld. In de plaats komen wit en natuurhout. Het boek moet in de nieuwe Standaard Boekhandel voor kleur zorgen. Met een boekenhandel van 535 vierkante meter, ruim 100 vierkante meter groter dan Oostende, worden we de grootste en hopelijk ook mooiste boekhandel van de Noordzee.”

“Ondertussen staan we nog voor een ferme uitdaging: een totale verbouwing en een verhuizing op één maand tijd. Tot 18 mei blijven we op het oude adres. Op zondag 19 mei verhuizen we om op maandag 20 mei te starten in de nieuwe zaak. Onze grote opening vieren we op 1 en 2 juni met een mooie primeur. Jos Pierreux komt zijn nieuwste boek voorstellen dat zich opnieuw in Knokke afspeelt”, besluit Daan.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier