Stakingsactie in De Zande in Beernem en Ruiselede goed opgevolgd

De opvoeders van de gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem en Ruislede hebben vrijdagochtend het werk neergelegd. De politie nam enkele uren over.

Volgens het vakbondsfront is de actie goed opgevolgd. De vakbonden eisen dat er dringend werk wordt gemaakt rond de problematiek van de oneigenlijke plaatsingen.

In het verleden waren er al vaker stakingsacties. De laatste actie werd drie weken geleden georganiseerd, maar de vakbonden gaven toen al aan door te gaan met hun acties zolang er geen oplossing in de maak is voor de problematiek rond die oneigenlijke plaatsingen. “En tot op heden hebben we niets gehoord”, aldus Jan Van Wesemael van het ACOD. “We beseffen dat het door de regeringsvormingen moeilijke tijden zijn om iets te beslissen, maar ooit moet er toch eens iets uit de bus komen.”

Incidenten met jongeren

Bij oneigenlijke plaatsingen gaat het vooral om het plaatsen van psychiatrische patiënten in de gemeenschapsinstellingen, terwijl er hier geen adequate hulp voorzien is voor de jongeren. Bovendien is het personeel hier niet voor opgeleid. De jongste maanden waren er vaak incidenten met jongeren, waardoor de veiligheid van het personeel in het gedrang kwam.

De bonden vragen daarom een betere samenwerking met de psychiatrische voorzieningen, zodat de jongeren de juiste begeleiding en hulpverlening krijgen. Ze eisen ook extra begeleiders en aangepast personeel om te kunnen omgaan met uitzonderlijk moeilijke kinderen.

Als er niet snel maatregelen uit de bus komen, dan wordt er binnen veertien dagen opnieuw gestaakt, laten de bonden alvast weten.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.