Stakers niet bijzonder welkom in Kortrijk

Johnny moest ergens anders post vatten.© AN
Johnny moest ergens anders post vatten.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De nationale stakingsdag van vandaag, 29 maart, schiet bij veel Kortrijkzanen in het verkeerde keelgat. Zowel burgemeester Ruth Vandenberghe als schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) spraken zich er al tegen uit. In het centrum mocht een actievoeder zijn biezen pakken na klachten van een lokale handelaar.

De christelijke en de socialistische vakbond voeren vandaag (maandag) actie voor meer loon. Onder meer bij de NMBS, Bpost en De Lijn wordt nog tot vanavond hinder verwacht. De staking komt er nadat het tweejaarlijks loonoverleg tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties is afgesprongen.

Radicale zotten

Op veel begrip hoeven de stakers echter niet te rekenen. Veel mensen vragen zich af of dat wel verantwoord is, zo middenin de huidige crisis. Ook Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe liet van zich horen . “Waar is het allemaal-samen-gevoel?”, vroeg ze zich vorige week al af op sociale media. “De timing van de nationale stakingsdag georganiseerd door de vakbonden op 29 maart voelt helemaal niet goed.”

Axel Ronse sloot zich daar vandaag in sterke bewoording bij aan. “Met vakbonden die vandaag staken kan je niets. Die bendes vertegenwoordigen enkel nog radicale zotten. Laat ons hen niet meer beschouwen als bevoorrechte gesprekspartners van de overheid. En laat ons hen het recht om uitkeringen te betalen ontnemen”, klinkt het.

Steun betuigen

In Kortrijk bleek nochtans opvallend weinig van de staking te merken. Heel wat postbodes deden nog hun ronde en zowel treinen als bussen reden uit, zij het niet op volle sterkte.

Wie de Kortrijkse maandagmarkt bezocht kon één eenzame actievoerder van de PVDA met spandoek spotten. “We doen in gans Vlaanderen hier en daar een eenmansactie. Zo willen we onze steun aan de vakbonden betuigen”, vertelt Johnny.

“Natuurlijk beseffen wij ook dat de bedrijven het moeilijk hebben. Maar de grote hebben ofwel geen verliezen geleden, ofwel leden ze wel verliezen, maar keerden ze evenveel uit aan hun aandeelhouders als anders. Wie is daar dan de dupe van? Juist de werknemers.”

Ophoepelen

Zijn actie werd hem niet in dank afgenomen door een zaakvoerder van een horecazaak in de buurt. Hij kwam Johnny weg jagen en dreigde zelfs om de politie te bellen. “Ik ben dan ook meteen een beetje verder gaan staan”, aldus Johnny. “Ik begrijp die reactie wel. Iedereen heeft het nu moeilijk. Maar wij staken ook voor de kleine zelfstandige. Ook zij verdienen meer en beter.”

De handelaar in kwestie weigerde om verder te reageren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.