Personeel van Ideal Floorings, tapijtproducent in Wielsbeke legt werk neer: “Nog geen sociaal plan voor sluiting”

Het personeel van Ideal Floorings, tapijtproducent in Wielsbeke voert vandaag actie voor een beter sociaal plan bij de komende sluiting. © Renilde Rommens
Camille Jonckheere

Het personeel van tapijtproducent Ideal Floorings in Wielsbeke is sinds donderdagmorgen aan het staken. Ook op vrijdag zullen de ploegen nog niet aan het werk gaan. 10 november 2022 kondigde het moederbedrijf Beaulieu International Group aan dat ze de vestiging in Wielsbeke zullen sluiten. Daardoor komen 174 werknemers in onzekerheid. Er wordt nu onderhandeld over een sociaal plan voor het personeel. “We zijn niet tevreden met de huidige voorstellen en eisen meer begrip van hogerop”, zegt Renilde Rommens van vakbond ACV.

10 november 2022 kondigde de moedergroep Beaulieu aan dat ze plannen hadden om de vestiging in Wielsbeke te sluiten. Er zouden hiervoor verschillende redenen zijn, zoals de stijgende energieprijzen, de verouderde machines, die er gebruikt worden en de dalende vraag naar getuft tapijt, dat geproduceerd wordt in Wielsbeke.

Sociaal plan

Door de plannen van de sluiting werden er gesprekken opgestart met met de vakbonden om een sociaal plan op te stellen voor het personeel. Maar die gesprekken lopen zeer moeizaam. “Gisteren krijgen wij een zoveelste aanpassing van het sociaal plan te zien. Maar volgens ons is dit niet voldoende naar de werknemers toe”, zegt Renilde Rommens van vakbond ACV. “Daarom hebben we deze ochtend (donderdag, red.) om 4.30 uur beslist om het werk neer te leggen.”

Het is nog niet duidelijk hoeveel werknemers in andere vestigingen terecht zullen kunnen of voor wanneer de sluiting exact is. “En toch blijven onze werknemers sinds het nieuws van de sluiting hier iedere dag het beste van zichzelf geven. Het moederbedrijf heeft daar geen besef van. En er zijn in de afgelopen 2,5 maanden zelfs nog een stuk meer bestellingen binnengekomen.”

“We zullen blijven staken tot er meer duidelijkheid is over een goed sociaal plan voor het personeel”

“De mensen blijven doorwerken en daar staat niet voldoende tegenover. En zeker niet als we het huidige voorstel vergelijken met het sociaal plan dat er was bij de sluiting in Komen. We vragen meer begrip van hogerop, want de mensen blijven hier werken, ook al weten ze dat ze niet zeker zijn van hun toekomst en het bedrijf verdient hier alleen maar aan. We zullen de staking verderzetten tot er meer duidelijkheid is over een goed sociaal plan”, besluit Renilde.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.