Minstens 7 West-Vlaamse Delhaizes sluiten tijdens paasweekend

Wie morgen nog inkopen voor Pasen wil doen staat mogelijk voor gesloten deur. © BELGA/BELPRESS
Phebe Somers

Ook in onze provincie wordt er vanaf zaterdag weer actie gevoerd door het personeel van Delhaize en de vakbonden. Als gevolg zullen minstens 7 West-Vlaamse vestigingen van de supermarktketen gesloten blijven tijdens het paasweekend. Wie nog een paaslam wil kopen in zijn/haar vertrouwde supermarkt, doet dat dus beter vandaag nog.

Over welke winkels het precies gaat, wil het ACV nog even voor zichzelf houden. De stakingsacties komen er na het mislukte overleg tussen de directie en de vakbonden. Kort na het overleg besloten de winkels hun deuren opnieuw te openen, maar niet zonder de belofte dat er gegarandeerd nieuwe acties zouden volgen. Die belofte zijn ze nu nagekomen.

Geen gehoor

“De staking is een rechtstreeks gevolg van het feit dat er totaal geen schot in de zaak komt”, reageert Wouter Parmentier, vakbondsverantwoordelijke van het ACV. “Als ze willen dat de winkels open blijven, moet de directie zelfs maar een klein beetje gehoor geven aan de verzuchtingen van het personeel. Maar voorlopig wijkt de Delhaizetop geen millimeter af van hun initiële standpunt. Dus hebben wij geen andere keuze dan actie voeren.”

In onze provincie zijn nog 12 Delhaizes in eigen beheer, maar daar wil de directie verandering in brengen. Het gaat over de drie vestigingen in Brugge (Sint-Michiels, Sint-Kruis en Sint-Pieters), de twee winkels in Kortrijk (Noord en Sint-Rochus), de twee in Oostende (Searana en Hazegras), de supermarkt in Blankenberge, Izegem, Roeselare (Westlaan), Ieper en Knokke. Zeven van die twaalf winkels zullen morgen gesloten zijn.

Of de Delhaizes die wél openblijven – zowel de vijf in eigen beheer als de talloze zelfstandige vestigingen – met lege rekken zullen kampen, is niet duidelijk. De sluiting van het depot zal volgens Wouter Parmentier wel een rimpeleffect met zich meebrengen, maar hij voorspelt dat het al bij al wel zal meevallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier