Grote stakingsopkomst in gevangenis van Brugge

© KURT DESPLENTER BELGA

Het personeel in de Belgische gevangenissen neemt vandaag/dinsdag in groten getale deel aan de nationale vakbondsactie bij de overheidsdiensten. Dat bevestigen de vakbonden van het gevangeniswezen in ons land.

“Zo goed als driekwart van onze mensen doet vandaag mee met de actiedag”, zegt Robby De Kaey, stafmedewerker ACOD Justitie. “Op sommige plekken zijn dat er zelfs meer.” Ook Eddy De Smedt, permanent secretaris van VSOA Gevangeniswezen, ziet een hoge opkomst. “We merken duidelijk dat de actie goed wordt opgevolgd”, klinkt het.

Vooral in gevangenissen waar de noden qua personeel het hoogst zijn, is de stakingsbereidheid groot. Dat is het geval voor de gevangenissen van Merksplas, waar ook een piket staat opgesteld, Brugge, Dendermonde en Mechelen, maar het geldt ook voor de Brusselse gevangenissen, zo stelt De Smedt.

Dit is ernstig

Ook Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI), bevestigt de hoge stakingsopkomst. “Dit is ernstig”, reageert Van De Vijver, “als je ziet dat er minder personeel aanwezig is in bepaalde gevangenissen dan nodig voor de minimale dienstverlening.” Daarom werden op bepaalde plekken politieagenten ingeschakeld ter ondersteuning.

De gevangenissen proberen dus te blijven voorzien in de basisdiensten, maar op bepaalde plaatsen zullen de gedetineerden de gevolgen van de staking wel voelen. Zo zullen enkel de gedetineerden in de gevangenissen van Dendermonde, Mechelen en Leuven Centraal vandaag/dinsdag naar buiten mogen om een wandeling te maken. Ook bezoek krijgen is niet altijd mogelijk.

Concreet vragen de vakbonden om de salarisschalen te verhogen. Dat is de laatste twintig jaar niet meer gebeurd, zo voegde De Smedt in De Ochtend op Radio 1 toe. De vakbonden hopen nu op verder overleg. “Het succes van de actie stemt ons positief. Nu is het wachten op de reactie van de minister”, besluit De Kaey.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier