Binnenscheepvaart in Brugge lam door spontane staking

© LIEVEN VAN ASSCHE BELGA

Er is donderdag zo goed als geen binnenscheepvaart meer mogelijk in Vlaanderen, als gevolg van een spontane staking die is uitgebroken bij het personeel van De Vlaamse Waterweg. Dat kondigen de vakbonden aan en het is bevestigd door het agentschap.

Onder meer het personeel dat de sluizen bedient, heeft spontaan het werk neergelegd. “Dat is onder meer het geval in Brugge, in Wintam en op het Albertkanaal”, zegt Ilse Remy van ACV Openbare Diensten. “Er is zo goed als geen binnenvaart meer mogelijk in Vlaanderen.”

De Vlaamse Waterweg – het agentschap dat de Vlaamse waterwegen beheert – bevestigt de staking. “Een aantal sluizen is dicht, onder meer op het Albertkanaal. Er is bijna geen binnenvaart meer mogelijk”, aldus woordvoerster Liliane Stinissen.

Personeelstekort

Het personeel legt het werk neer in reactie op het chronisch personeelstekort, aldus de vakbonden. “Kwalitatief en veilig werken is niet meer mogelijk door een gebrek aan personeel”, klinkt het.

“Personeel kan geen verlof meer opnemen, en tijdens hun verlof kunnen ze worden opgeroepen. Er is gewoon te weinig volk”, vertelt Remy.

Donderdag brak uiteindelijk een spontane staking uit. “De dienstverlening kan niet meer gewaarborgd worden. Wanneer de kwaliteit van de dienstverlening en zelfs de veiligheid van personeel en burger in het gedrang komen, neemt het personeel zijn verantwoordelijkheid. Dit kan niet langer. Acties zijn noodzakelijk”, aldus de vakbonden.

Later donderdag is een onderhoud met de directie gepland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier