Bijna alle winkels van Delhaize in West-Vlaanderen dicht: “Bij collega’s zijn er traantjes gevloeid”

In Izegem bleef Delhaize ook vandaag dicht. © VD
Redactie KW

Voor de tweede dag op rij blijven er heel wat Delhaizewinkels in West-Vlaanderen gesloten. Bijna alle winkels in eigen beheer zijn dicht. De keten Delhaize wil namelijk zijn winkels overdragen aan zelfstandigen, die de winkel dan uitbaten. “We roepen niet op om te staken. Afhankelijk van winkel tot winkel zijn er spontane acties mogelijk”, vertelt Wilson Wellens van ACLVB, de liberale vakbond. De winkels in Sint-Michiels en Sint-Kruis van Delhaize zullen donderdag alvast ook sluiten en de vestigingen in Izegem en Roeselare blijven de hele week inclusief zaterdag dicht.

Woensdag blijven in West-Vlaanderen bijna alle winkels van Delhaize in eigen beheer, uitgezonderd de vestiging in Knokke, dicht. Dinsdag werd er na het nieuws van de keten Delhaize in een tiental winkels in West-Vlaanderen spontaan het werk neergelegd. “Het nieuws gisteren kwam als een hele verrassing. Er zijn nog heel wat werknemers die het niet verwerkt hebben. We hebben er alle begrip voor dat mensen nog te boos of geschokt zijn om de winkel vandaag al te openen”, vertelt Wilson Wellens van ACLVB, de liberale vakbond.

“Maar wij roepen niet op om te staken. Daarvoor willen we eerst duidelijkheid hebben over de toekomstige scenario’s en kunnen onderhandelen. Afhankelijk van de onderhandelingen kunnen er later nog stakingen volgen.”

Winkels dicht

Aan de winkel van Sint-Kruis bij Brugge stonden woensdagochtend een tiental werknemers, waarvan de meeste er al 20 jaar of langer werken. Bij hen zit de schrik er goed in, want veel van hun vragen blijven voorlopig onbeantwoord.

Ook in Izegem barricadeerden een rij winkelkarretjes en wat paletten de ingang van de winkel. In de inkomhal hebben zich enkele personeelsleden verzameld die ook lid van de vakbond zijn. “Gisteren zijn er bij veel collega’s tranen gevloeid”, zegt Dimitri Beels (ACV Puls), die al twaalf jaar voor Delhaize werkt. “We blijven dan ook met heel veel vragen en onduidelijkheid achter. Ook vandaag (woensdag, red.) blijft de supermarkt dicht, net als alle andere West-Vlaamse vestigingen. De solidariteit onder het personeel is groot.”

“We blijven met veel onduidelijkheid achter” – Dimitri Beels (ACV Puls)

Marnix Lapeirre (ABVV) zet zich al ruim 43 (!) jaar in voor de Izegemse vestiging. “Ik moet nog veertien maanden werken. Wie weet maak ik die verzelfstandiging niet meer mee, maar het gaat me om het principe. Ik leef enorm mee met mijn andere collega’s. De directie beweert wel dat ze dezelfde loons- en arbeidsvoorwaarden nog een half jaar na overname zullen garanderen, maar je kan er van op aan dat een zelfstandige overnemer die nooit zal kunnen honoreren. En dan wordt het personeel geconfronteerd met een nieuw contract, te nemen of te laten.”

Nog langer dicht?

Of de supermarkten donderdag opnieuw zullen opengaan, is nog niet duidelijk. “Er is pas dinsdag een nieuwe ondernemingsraad en wellicht krijgen we dan pas meer antwoorden. Tot die tijd blijft het zeer onrustig onder het personeel.”

De winkels in Sint-Michiels en Sint-Kruis van Delhaize zullen donderdag alvast ook sluiten en de vestiging in Izegem en Roeselare blijven de hele week inclusief zaterdag dicht. “De kans bestaat dat andere winkels in de provincie dat voorbeeld zullen volgen. In maart zullen we met de vakbonden ook nog een actiedag bepalen”, vertelt Wouter Parmentier, vakbondssecretaris van ACV Puls. (CJ, JVM & VD)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.