Staking nipt afgewend bij Brantanowinkels in Kuurne en Wevelgem

Vakbond BBTK wilde deze middag de deuren blokkeren van de Brantanowinkels in Kuurne en Wevelgem. Dat werd nipt afgewend. © belga
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Vakbond BBTK wilde deze middag de deuren blokkeren van de Brantanowinkels in Kuurne en Wevelgem. Volgens de vakbonden had de directie de vestigingen gevraagd om de hele voorraad naar het hoofdkantoor te sturen. Bij de start van de vakbondsactie meldde de directie dat het om een misverstand gaat.

Een staking in enkele Brantano-winkels, waar moederbedrijf FNG maandag een herstructurering aankondigde, is dinsdagnamiddag nipt vermeden. Volgens de vakbonden had de directie enkele vestigingen gevraagd om de hele kledingvoorraad naar het hoofdkantoor te sturen, wat tot paniek leidde bij het personeel. Onder meer in Kuurne en Wevelgem zou het personeel te horen hebben gekregen dat de hele voorraad kledij terug moest worden gestuurd. De vakbonden schoten snel in actie om een staking te beginnen in de betrokken winkels.

De bonden kregen aanvankelijk immers geen uitleg van de directie, maar net toen de staking zou beginnen, kregen ze te horen dat het om een misverstand ging. “Voorlopig is er geen staking”, reageert BBTK-secretaris Lindsey Verhaeghe. “De directie heeft gemeld dat het om een ongelukkige fout ging. Niettemin zit de angst er bij het personeel sterk in. Hopelijk houdt de directie zich verder aan het juridische kader met respect voor een correcte communicatie aan het personeel.”

287 job op de helling

Maandag raakte bekend dat FNG tot 47 winkels wil sluiten: 30 winkels van de merken Brantano, Boutik by Brantano en Concept Fashion en alle 17 filialen van Fred + Ginger. Die keten wordt helemaal stopgezet. Daarbij zouden tot 287 medewerkers, of een kwart van het personeelsbestand, worden ontslagen. FNG zegt dat de herstructurering nodig is om met een sterker bedrijf de activiteiten op een duurzame manier te kunnen voortzetten. Het moederbedrijf van Brantano vraagt bij de rechtbank ook bescherming aan tegen schuldeisers. Welke winkels gesloten zouden worden, werd niet onbekend gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier