Staking legt haven Zeebrugge helemaal plat

Vanaf woensdag om 6 uur valt voor 24 uren de haven van Zeebrugge tot Brugge helemaal plat. De terminals blijven dicht en het verkeer wordt belemmerd op cruciale punten in Zeebrugge, op de Blauwe Toren en tegenaan de binnenstad. De vakbonden staken niet alleen voor nationale eisen, maar ook omdat de arbeidsomstandigheden de groei van de haven niet kunnen volgen.

De haven van Zeebrugge ligt woensdag helemaal stil. © JVM

Woensdag wordt wellicht op geen enkele terminal gewerkt. Een aantal operators verwittigden hun klanten dat er geen cargo zal worden behandeld. Met de bonden is een minimumbezetting afgesproken om binnenkomende schepen veilig aan te meren, maar daar blijft het bij. “De respons van de vloer om te staken is zéér groot. De overgrote meerderheid van onze leden legt woensdag het werk stil. Zeebrugge gaat helemaal plat“, vernemen we bij zowel ABVV-BTB als ACV-Transcom.

De klemtoon ligt op een nationaal interprofessioneel akkoord met de eis voor een sterke loonsverhoging. Maar er wordt ook gestaakt voor specifiek Zeebrugse eisen. “De haven groeit sterk en kent veel nieuwe werkkrachten. We stellen vast dat de structuren hiervoor moeilijk kunnen volgen. Voor al die bijkomende mensen is er bijvoorbeeld te weinig accommodatie en raken de statuten raken niet ingevuld. Door het aanhoudende aantal van meer dan 1.000 vacatures is het voor de mensen ook moeilijk om verlof te nemen. Wij verwachten dat de bedrijven de afspraken nakomen en op korte termijn actie ondernemen”, zegt Birger Viktor, secretaris van ABVV-BTB.

Overal verkeersbelemmering

Vanaf 6 uur ‘s morgens worden tal verkeerspunten bezet waardoor havenverkeer quasi onmogelijk zal zijn. Er zijn piketten aangekondigd op de rotonde op de westelijke strekdam (nabij P&O Ferries en CSP Zeebrugge Terminal), de ingang van de Transportzone, aan de visserijcluster en de Jozef Verschaveweg (Pepsico-Tropicana), aan de Kiwiweg (BNFW), in de Alfred Ronsestraat (Wallenius, C.RO, Toyota), de Koffieweg (NDQ, Seabridge) en het kruispunt aan de A11 (ICO). Verkeer tussen de A11 en Heist zou normaal gezien wel doorgelaten worden.

Vorig jaar werd er ook gestaakt in de haven.
Vorig jaar werd er ook gestaakt in de haven.© RJ

In het Brugse havengedeelte komen er blokkades in het Industrieterrein Blauwe Toren ter hoogte van de Kolvestraat (Marine Harvest), aan de Lodewijk Coiseaukaai (Klein Handelsdok en Minne Port Services) en aan de Krakeleweg. (RJ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.