Staking bij distributienetbeheerder Infrax West in Torhout houdt aan

De staking bij distributienetbeheerder Infrax West in Torhout blijft duren. Ook vandaag gaan de 340 werknemers van het bedrijf niet aan de slag.

© AF

De socialistische vakbond ACOD Gazelco is niet te spreken over de financiële gevolgen voor de Infrax-werknemers door de fusie met Eandis tot het nieuwe bedrijf Fluvius.

Uit onvrede over de overgangsmaatregelen bij de fusie van Infrax en Eandis tot Fluvius legden de leden van de socialistische vakbond ACOD Gazelco dinsdag voor het eerst spontaan het werk neer bij Infrax West in Torhout. Die vertegenwoordigen de helft van de 340 werknemers. Woensdag werd de druk op de directie nog meer opgevoerd en blokkeerden actievoerders van ACOD Gazelco de toegang tot het grasgroene hoofdkwartier langs de Noordlaan in Torhout.

Ook vandaag wordt er gestaakt in het bedrijf. Volgens het ACOD zullen de Infrax-werknemers de dupe worden van de fusie met Eandis. “De financiële gevolgen voor het personeel zijn voor ons onaanvaardbaar”, zegt Marc Eeckeloo van ACOD Gazelco. “In het voorstel van Fluvius worden onvoldoende compensaties voorzien voor hetgeen wordt afgenomen. Het voorstel bevat te veel variabelen waardoor het toekomstig loonpakket van de mensen zwaar in het gedrang komt. Met deze actie willen we een duidelijk signaal geven.”

Volgens de directie is de vrees bij de vakbond voorbarig. “Voor de 200 vastbenoemde werknemers van Infrax West verandert er helemaal niets”, zegt HR-manager Eric Beliën van Fluvius. “Over het loon en de arbeidsvoorwaarden van de 140 contractuelen wordt onderhandeld. Maar hun salarispakket zal gelijkwaardig zijn als dat van voor de fusie met Eandis. Ze behouden hun loon en toekomstperspectief. We betreuren dat het ACOD het overleg niet wil afwachten. We roepen op om opnieuw rond de tafel te gaan zitten en de gesprekken verder te zetten”.

De mensen die instaan voor de permanentie op feestdagen en tijdens de weekend vangen de staking deels op zodat dringende technische ingrepen kunnen worden uitgevoerd.

(AF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.