Staking Aviapartner blijft ook morgen duren, gesprekken zitten muurvast

© BELGA
Redactie KW

De verzoeningsvergadering tussen directie en vakbonden van Aviapartner op FOD Werkgelegenheid in Brussel heeft zondag niet tot resultaten geleid. Dat meldt de liberale vakbond ACLVB. Volgens hen ligt een incompetente directie aan de basis van het falen. De staking blijft dan ook morgen verder duren.

De onderhandelingen vonden zondag vanaf 13 uur plaats in de gebouwen van de FOD WASO, de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. En dus niet op Brussels Airport in Zaventem, waar de gesprekken bij de bagageafhandelaar zaterdag een hele dag duurden, zonder resultaat. Om 15 uur werden de gesprekken hervat, maar ook die lopen niet zoals gehoopt. “De gesprekken lopen zeer slecht. We zitten echt muurvast”, zegt vakbondsafgevaardigde Fouad Bougrine (ACLVB). De bonden stellen dat ze praten met “een totaal incompetente directie”.

“De verzoening die op vraag van de directie heeft plaatsgevonden, heeft hooguit een halfuurtje geduurd”, zegt vakbondsafgevaardigde Fouad Bougrine (ACLVB). “Het verslag is formeel: deze procedure kan de onderhandelingen niet vooruit helpen.”

In een persbericht zaterdagnacht zegt de directie van Aviapartner “de wilde staking te betreuren“. De directie legt de schuld hiervoor bij de vakbonden, “die het concrete voorstel van Aviapartner hebben verworpen”. Zo zou de directie zaterdag voorgesteld hebben om vanaf 1 november 30 oudste van de 78 in dienst zijnde uitzendarbeiders aan te werven. Het bedrijf doet een beroep op interimarissen om de seizoensgebonden arbeid en de dagelijkse pieken en dalen op te vangen, luidt het. “Voor het hele bedrijf gaat het om minder dan 10 procent van het totale aantal werknemers (Aviapartner telt 880 bedienden en arbeiders op Brussels Airport, red)”.

Bijkomende premie

De directie zou zaterdag ook voorgesteld hebben om een bijkomende premie te betalen van 250 euro per persoon, op voorwaarde dat de staking meteen wordt stopgezet en er geen wilde stakingen plaatsvinden tussen 1 november en 30 april volgend jaar. “Deze premie is dus identiek aan de premie die betaald werd op 25 oktober, zoals afgesproken in het akkoord dat ondertekend werd in januari 2018 en dat eveneens als voorwaarde had dat de sociale vrede werd gerespecteerd”, klinkt het.

Tot slot zou de directie ook de vraag van de vakbonden rond een versterking van het middelmanagement en een nieuw en verbeterd beheer van de maaltijdpremies hebben aanvaard.

Maar deze voorstellen werden volgens de directie door de bonden verworpen. Ze betreurt ook dat er vooraf geen aanwijzingen waren over mogelijke sociale onrust. “Een expliciete vraag van de vakbonden had kunnen verhinderen dat heel wat reizigers en hun families in deze benarde situatie waren geraakt”, klinkt het in het persbericht.

“Strategie van verrotting”

De vakbonden van hun kant leggen de bal in het kamp van de directie. “Bij onderhandelingen is het de bedoeling dat we mekaar gaandeweg tegemoet komen, maar die indruk heeft de directie nog niet gegeven”, zegt Fouad Bougrine van de liberale vakbond ACLVB zaterdagavond in het VRT-radionieuws.

Volgens de socialistische vakbond ABVV BTB heeft Aviapartner de lijnen tussen de directie en vakbonden van het bedrijf éénzijdig doorbroken. “Telkens we – bescheiden – stappen in de goede richting zetten, slaagt deze directie erin om de constructief opgebouwde gesprekken van tafel te vegen en in zijn oude ziekbed te kruipen”, hekelt Sandra Langenus (BTB).

“Pas vrijdagavond hadden we het gevoel dat de werkgever eindelijk erkende dat er een probleem was. Na anderhalve dag ‘tijdverlies’ leek er bereidheid om tot een constructieve dialoog te komen. Zaterdagmiddag werd echter duidelijk dat de directie niet bereid was om toegevingen te doen, vermits we bijna over de ganse lijn een ‘njet’ kregen of de behandeling van de problemen werd verschoven naar latere data”, reageert Langenus op de afgesprongen gesprekken van zaterdag.

Volgens de vakbondsafgevaardigde waren de voorstellen van de directie ontoereikend en lieten ze het departement waar de actie oorspronkelijk losbrak volledig in de kou staan. “Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat dit een bewuste strategie is van de Aviapartner-directie. En hoewel we bereid waren tot verdere onderhandelingen met Aviapartner kregen we om middernacht een uitnodiging van de sociaal bemiddelaar, aangeduid door het kabinet van minister Peeters, dat de directie bij hoogdringendheid een verzoeningsbureau heeft samengeroepen vandaag”, vervolgt Sandra Langenus.

De socialistische vakbond wil “ondanks de strategie van verrotting die Aviapartner voert” deelnemen aan de verzoeningsvergadering en engageert zich naar eigen zeggen om actief mee te zoeken naar oplossingen. “De mensen op het terrein vragen immers dat er zo snel als mogelijk een akkoord komt. Zij willen hun werk hernemen, maar niet meer aan de oude slechte condities. Na 6 maanden genegeerd en gepest te zijn door deze directie willen ze oplossingen”, besluit de BTB-secretaris.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier