Stakers aan Fabriekspand in Roeselare : “Voka is de schaduwregering”

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Ter evaluatie van de voorbije stakingsactie, heeft patroonsorganisatie Voka vanavond in het Roeselaarse Fabriekspand een provinciale bijeenkomst gepland. Het gemeenschappelijk vakbondsfront had hier lucht van gekregen, en een delegatie van ABVV, ACV en PVDA wachtte de toplui op.

Er was echter geen sprake van een echt piket : iedereen werd doorgelaten, de traiteur van dienst ook, maar er was wat geloei van sirenes en wat gescandeer. “Wij kozen deze plaats uit om onze overigens meer dan geslaagde actiedag af te ronden om zo aan de patroons nog eens een laatste duidelijk signaal te geven dat het ons ook in deze regio menens is”, aldus Ronny Saelen, voorzitter van PVDA Roeselare. “Want het is duidelijk dat heel wat van de regeringsmaatregelen die we bestrijden geïnspireerd zijn door Voka, een organisatie die we gerust kunnen bestempelen als een schaduwregering”. Waarna hij zijn megafoon grijpt en een binnenvluchtende Voka-man naroept : “Personeel links, genodigden rechts !”

Ook wanneer directeur-generaal Hans Maertens van Voka West-Vlaanderen aankomt, blijft het rustig. Hij wil zelfs het gesprek aangaan met de stakersdelegatie, maar die blijkt niet echt een woordvoerder te hebben. Solidair verzekeren ze hem wel dat ze het rustig zullen houden.

“Maar het is niet omdat we het rustig hielden dat onze stakingsdag van vandaag niet geslaagd is”, zegt Rik Meeuws van BBTK. “Zo hebben wij bijvoorbeeld voor het eerst ook aan de poorten van Roularta een aantal mensen kunnen overtuigen om niet aan het werk te gaan. Een aantal mensen hebben zich daar vandaag ook bij onze vakbond aangesloten.”

(JRE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.