Stadsbestuur evalueert nieuwe locatie Meense zaterdagmarkt

Franky Claerebout. © CB
Redactie KW

Volgend weekend strijkt de kermis neer in het centrum van Menen en dus moet de wekelijkse zaterdagmarkt plaats ruimen. Ditmaal verhuizen de marktkramers niet naar de Waalvest maar wel naar de parking op de hoek van de Donkerstraat met de Kortrijkstraat, op nauwelijks 100 meter van de Grote Markt. Definitief is die verhuizing niet, maar het stadsbestuur beschouwt het wel als een interessante testcase.

“Ik ben met het voorstel om eens een markt te houden op de parking van de Donkerstraat naar het stadsbestuur gestapt”, vertelt Franky Claerebout. De bloemist uit Menen staat al 32 jaar met snijbloemen op de markt. Hij betreurt het dat de marktkramers ietwat stiefmoederlijk behandeld worden. “Dat is niet alleen in Menen zo, overal is dat het geval. Men heeft de marktkramers nodig om meer animo en gezelligheid te brengen in de stad als er niets te doen is. Maar zodra er een evenement georganiseerd wordt, moeten we weg. Toch wil ik niet klagen over het stadsbestuur dat de nodige inspanningen levert en goed meewerkt met de marktkramers”, beseft hij.

“Telkens er iets te doen is op de Grote Markt moeten we verhuizen. Als er kermis is kunnen we ook niet op de Groentemarkt staan en dan vindt de markt plaats op de parking voor CC De Steiger op de Waalvest. Maar daar komt amper volk opdagen en bijgevolg laten ook veel marktkramers het afweten omwille van de slechte verkoopcijfers. Ik denk dat het aan de Donkerstraat beter zal zijn, want daar zitten we toch nog vlak bij de Grote Markt.”

Franky overlegde met de andere marktkramers en zij zagen het wel zitten op het op die locatie eens te proberen. “Mits enkele aanpassingen biedt de parking voldoende plaats om de markt te ontvangen. Het zal een beetje puzzelen zijn maar als we elkaar helpen kunnen alle kramen er staan.”

Infrastructuurwerken

Schepen van Lokale Economie Eddy Lust (Open VLD) beschouwt de verhuizing van de zaterdagmarkt naar de Donkerstraat naar aanleiding van de Sint-Lucaskermis als een interessante testcase. Na de markt van volgende week volgt een evaluatie met oog op planning in de toekomst.

Parking Donkerstraat/Kortrijkstraat.
Parking Donkerstraat/Kortrijkstraat.© CB

Het voordeel van deze locatie ten opzichte van Waalvest is dat de markt vlak bij de Grote Markt kan plaatsvinden en zo complementair blijft met de horecazaken in de buurt. Het is de bedoeling dat de markt er enkel plaatsvindt tijdens de Sint-Janskermis, de Sint-Lucaskermis en de carnavalskermis. Dan is ook de Groentemarkt bezet. Een definitieve verhuizing naar de Donkerstraat staat niet op de planning. Maar mochten er ooit infrastructuurwerken plaatsvinden op de Grote Markt, dan bekijken we in overleg met de marktkramers welke locatie de beste is. De resultaten van de testcase van volgende week kunnen in die beslissing een bepalende rol spelen“, aldus schepen Lust.

Groentemarkt

Voor de horeca op de Grote Markt is de wekelijkse marktdag een echte topdag. Veel marktgangers combineren hun marktinkopen met een gezellig terrasje. En ook marktkramers springen eens snel een horecazaak binnen voor een koffie of een chocomelk. Laetitia Ricart en Jan Van den Berghe baten praat- en eetcafé ‘t Belfort uit. Op marktdagen hebben ze hun handen meer dan vol. “Maar de voorbije weken vond de zaterdagmarkt enkele keren plaats op de hiernaast gelegen Groentemarkt en we kregen direct minder volk over de vloer“, weet Laetitia.

“Ik denk dat de Donkerstraat beter zal zijn dan de Waalvest. Daar komt amper volk opdagen” – Franky Claerebout, bloemist en al 32 jaar marktkramer

“De Groentemarkt is immers de belangrijkste parking voor wie met de auto naar de markt komt. Daarom vind ik het positief dat men het eens op de parking in de Donkerstraat wil proberen. Zo kunnen marktbezoekers toch parkeren op de Groentemarkt en ze komen hier dan toch voorbij als ze naar hun auto terugkeren. Dat Waalvest wegvalt als marktlocatie vind ik een goede zaak. Die locatie is voor niemand goed: niet voor de marktkramers, maar ook niet voor de horeca of voor de marktgangers.”

Yessie Everaert, Yentl Expeel en Gina Delaere.
Yessie Everaert, Yentl Expeel en Gina Delaere.© CB

Dat beamen ook Yessie Everaert en Gina Delaere uit Menen. Elke week komen ze naar de markt om er inkopen te doen en om wat te ‘kletsen onder vrouwen’. “We hebben al een koffie gedronken in ‘t Kazematje en nu we onze boodschappen gedaan hebben gaan we aperitieven“, vertelt Yessie. “Waar op de Grote Markt weten we nog niet. Een vaste plaats waar we iets drinken hebben we niet want we gunnen graag iedere cafébaas iets. Maar als er markt is aan het cultuurcentrum gaan we niet. Dat is verder afgelegen en daar is niets. Nergens kan je daar iets gaan drinken.”

Uitstervend ras

De Grote Markt blijft dus de ideale locatie bij uitstek voor de wekelijkse markt: centraal gelegen, gemakkelijk bereikbaar en gezellig dankzij de vele horecazaken en terrasjes. Maar over de toekomst van die markt klinkt Franky Claerebout niet echt optimistisch. “Ik mag dan wel niet klagen over mijn omzet, maar ik merk wel dat de markt het met steeds minder bezoekers moet stellen. Vroeger was er maar hier en daar een markt, nu is er een echte wildgroei. Iedere dag van de week is er wel ergens een markt in de streek, zelfs in de namiddag. Maar de meeste mensen gaan maar één maal per week naar de markt. Het gevolg is méér markten met minder volk. De markten boeren achteruit en zo dreigen wij, marktkramers, een uitstervend ras te worden.”

(Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier