Stad Kortrijk voert strijd tegen leegstaande handelspanden op

Christian Verdin (kabinetschef N-VA), Ruth Vandenberghe en Rudolf Scherpereel. © JVGK
Redactie KW

In Kortrijk staat zowat 1 op 10 handelspanden leeg. In de binnenstad is dat volgens een studie van zowel Kortrijks Handelsblad als Locatus ruim 18 procent. Het stadsbestuur neemt nu maatregelen.

“We willen de procedure wat betreft leegstaande handelspanden verkorten”, stelt schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA). “Dat houdt in dat we de leegstand nog actieve willen opsporen. De eigenaars zullen nog altijd één jaar de tijd krijgen om die leegstand weg te werken, maar meteen daarna willen we reageren.”

“Daarnaast willen we ook de leegstandsheffing verhogen. Die bedraagt nu 150 euro per meter gevel, vermenigvuldigd met het aantal bouwlagen. Hoeveel die heffing wordt, moeten we nog bepalen. Momenteel onderzoeken we hoe we de bepalingen van de leegstandsheffing kunnen aanpassen. Want we moeten daarbij de regels van de overheid volgen.”

“Zeven op de tien handelaars vindt Shop&Go een meerwaarde” – Rudolf Scherpereel

De schepen liet een tijdje geleden ook een Kortrijk Spreekt op Toer bij de handelaars uitvoeren. Ruth Vandenberghe, coördinator van Kortrijk Spreekt: “We hebben 680 handelaars bevraagd en bij iedereen zijn we persoonlijk langs geweest. We vulden een vragenlijst in samen met de handelaar. Indien de zaak niet open was of wanneer het te druk was, vroegen we hem of haar om de enquête op de website in te vullen.”

Cadeaubon

“Zeven op de tien handelaars vindt het systeem Shop&Go een meerwaarde”, aldus nog schepen Scherpereel. “Sommigen geven zelfs aan dat er nog dergelijke parkeerplaatsen mogen bijkomen. Horeca-uitbaters vragen dan weer om de duur van 30 minuten te verlengen. Maar dat kan niet omdat er in de zone2 of ondergronds al een uur gratis geparkeerd kan worden.”

Wat evenementen in de stad betreft zijn vooral de handelaars op Overleie heel tevreden (90 procent). Enkel in handelscentrum Pottelberg is men ontevreden (40 procent). De Kortrijkse Cadeaubon, tot slot, wordt globaal gezien gesmaakt, al vragen de handelaars wel om het bedrag expliciet op de bon te vermelden. (AXV)

U kunt hier nog eens ons dossier over de leegstand in de Kortrijkse binnenstand raadplegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier