Stad Ieper maakt 700.000 euro extra vrij voor structureel herstelplan

Het plan moet onder meer de stijgende leegstand in het centrum aanpakken.© TOGH
Het plan moet onder meer de stijgende leegstand in het centrum aanpakken.© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Bovenop de 700.000 euro aan steunmaatregelen die al werden gelanceerd, maakt Stad Ieper nog eens bijkomend 700.000 euro vrij voor een structureel herstelplan. Het plan moet onder meer de stijgende leegstand in het centrum aanpakken. Ook het aantrekken van klanten en bezoekers en ondersteuning van ondernemers zijn speerpunten in het plan.

Het herstelplan dat het stadsbestuur woensdag lanceerde is gebaseerd op drie pijlers: een structureel leegstandsbeleid, een ondernemersvriendelijke ondersteuning en het aantrekken van klanten bezoekers. Om de leegstand tegen te gaan wordt er werk gemaakt van subsidiereglementen, renovatiepremies en investeringssubsidies voor wie een leegstand pand wil betrekken. De steun voor ondernemers komt er in de vorm van gratis starterspakketten, acties in het kader van Koop Lokaal en initiatieven om handelaars te begeleiden bij digitale verhaal. Met een gratis bonnenboekje voor elke Ieperling wil de stad inwoners motiveren om lokaal te kopen en tegelijk de handelszaken in de kijker zetten. Er worden ook acties uitgewerkt met gratis overnachtingen en het marketingbudget wordt verhoogd.

Voorbereiding op toekomst

“Als bestuur hebben we het voorbije jaar alles op alles gezet om onze stad door deze crisis te loodsen, op vlak van gezondheid maar ook sociaal en economisch”, zegt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “We lanceerden daarbij al verschillende steunmaatregelen, zoals vrijstelling voor bepaalde belastingen, parkeergelden… Ook de corona-waardebon die net na de zomer bij elk Iepers gezin in de brievenbus viel, was een succes: maar liefst 535.000 euro werd zo gespendeerd bij onze lokale handelaars. Dit zorgde voor een boost en ondersteuning op korte termijn. Nu de vaccinatiecampagne op gang komt, bereiden we ons ook al volop voor op de toekomst en het post-coronatijdperk. Met de voorstelling van dit structureel relanceplan voor onze economie en het toerisme, geven we het startschot voor het herstelbeleid.”

“We beseffen dat het economisch weefsel en het divers aanbod aan handel, horeca en toerisme zowel in het centrum als in de deelgemeenten enorm belangrijk is”, zegt schepen Diego Desmadryl (Open Ieper), bevoegd voor lokale economie en toerisme. “Zij zijn cruciaal voor de werkgelegenheid maar ook voor de beleving en faciliteiten voor onze inwoners. We willen de extra vrijgemaakte middelen zo ruim mogelijk inzetten, voor een grote waaier aan doelgroepen.”

Lange termijn

Volgens de schepen zijn de drie pijlers onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Zo heeft het geen zin om volop bezoekers aan te trekken, als onze ondernemers het moeilijk hebben en panden leeg komen te staan”, aldus Desmadryl. “We kiezen daarom om én leegstand aan te pakken én onze ondernemers bij te staan én tegelijk volop bezoekers en klanten aan te trekken. Door structureel hierop in te zetten zorgen we ervoor dat we onze economie en toerisme op lange termijn ondersteunen en vooral ook versterken voor de toekomst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier