Stad Damme bereikt akkoord met Elia in hoogspanningsdossier : deels ondergronds

Redactie KW

De stad Damme, samen met vijf betrokken particulieren, en Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet in België, hebben een dadingsovereenkomst ondertekend in het Stevin-dossier.

De stad diende bij de Raad van State een verzoekschrift in tot schorsing en vernietiging van het Besluit van de Vlaamse Regering rond de definitieve vaststelling van het Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Optimalisatie van het Hoogspannings-netwerk in Vlaanderen’. Beide partijen zijn vóór de definitieve uitspraak van de Raad van State tot een dadingsovereenkomst gekomen. Deze overeenkomst bevat een positief scenario en optimale inplanting van het tracé voor Damme, waardoor de impact op de stad, haar grondgebied en haar bewoners wordt ingeperkt. Het stadsbestuur van Damme kan zich vinden in de bereikte overeenkomst nadat ook de betrokken particulieren zich akkoord verklaarden.

Geen vragende partij

“Uiteraard waren wij geen vragende partij om een hoogspanningslijn van 380 kV op ons grondgebied ingeplant te zien. Maar het hardnekkig verzet dat wij met vijf omwonenden hebben aangetekend, heeft tot een verteerbare oplossing geleid”, geeft schepen van Milieu Bart Desutter aan. “Waar aanvankelijk de lijn volledig bovengronds het landschap zou dwarsen, wordt hij tot voorbij Vivenkapelle ondergronds ingebed. Elia is ook tegemoet gekomen aan de wensen van de omwonenden, die grote visuele en ruimtelijke hinder van het op te richten omvormingsstation dreigden te ondervinden.”

Bestaande lijnen worden afgebroken

“Tevens is nu voorzien dat de twee bestaande bovengrondse 150 kV-hoogspanningslijnen die samen 38 woningen overspannen afgebroken worden”, vult waarnemend burgemeester Joachim Coens aan. “De lijn over Sijsele verdwijnt, de andere wordt ondergronds gebracht. Als de bepalingen van de dading effectief uitgevoerd worden, zullen dan op het hele Damse grondgebied nog maar drie woningen overspannen worden.”

Elia is, gezien het belang van de realisatie van het project op onder meer de bevoorradingszekerheid van ons land, eveneens verheugd dat via een constructieve dialoog tot een schikking gekomen werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier