Staatssecretaris Bart Tommelein : “Kabinetsmedewerkers kregen toelating om thuiswerk te doen”

© BELGA
Redactie KW

Tijdens de nationale stakingsdag moet vooral de (aanpak van de) federale regering het ongelden. De enige West-Vlaamse vertegenwoordiger daar is staatssecretaris Bart Tommelein.

Staatssecretaris voor de Noordzee, Privacy en de Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein schetst hoe deze stakingsdag voor hem verloopt. Aan staken denkt de Oostendse Open VLD’er in elk geval niet.

Staatssecretaris Bart Tommelein :


“Zoals elke maandag hadden wij vanmorgen partijbureau in Brussel”, vertelt hij. “Daar hebben we het uiteraard over de staking gehad. Als nationale partij van de meerderheid kan je dat onderwerp niet uit de weg gaan. Het stakingsrecht staat bij ons niet ter discussie, maar we vragen ons wel af wat het kost en wat de schade is die de economie oploopt.”

“We hebben begrip voor de bezorgdheid en de bekommernissen, maar er wordt ook aan desinformatie gedaan. Er worden zaken verteld die niet juist zijn en misverstanden de wereld in gestuurd. Het is belangrijk dat de regering een positieve boodschap uitstraalt en duidelijk maakt dat deze maatregelen moeten genomen worden om de economie te kunnen laten groeien. We weten dat er enkele zaken minder leuk zijn, maar we hopen toch tot sociaal overleg te komen om de economie en het aantal jobs te laten groeien en bedrijven hier te houden of aan te trekken.”

Bij een werkvergadering van de West-Vlaamse Havencel in Brugge. (Foto HH)

“Over de middag keer ik terug naar Brussel voor een vergadering met de West-Vlaamse Havencel. De mensen van de Noordzeehavens hadden gevraagd mij te zien. De havens op zich zijn niet mijn bevoegdheid, maar er zijn natuurlijk raakvlakken met mijn bevoegdheid over de Noordzee. Maritiem vervoer, energie op zee… zijn mijn bevoegdheden en zijn ook van belang voor de havens. Ik ben dan ook tevreden dat ik daar kan zijn.”

Staatssecretaris Bart Tommelein :

Een overlegmoment met de Brugse horeca. (Foto HH)

“In de vooravond heb ik dan nog een overleg met de Brugse horeca. Het is mijn Brugse partijgenote Mercedes Van Volcem die me hiervoor gevraagd heeft. Als staatssecretaris voor Sociale Fraude zal ik het er hebben over de maatregelen die de regering wil nemen om de jobs in en de werking van de horeca te faciliteren bij de komst van de witte kassa, een maatregel die in het regeerakkoord staat en normaliter in 2016 uitgevoerd wordt. Maar tegelijk of vooraf zullen we al werk maken van flexi-jobs, die zullen toelaten om in de horeca flexibeler te werken. Ik wil er ook veel luisteren, want een politicus moet niet altijd babbelen.”

“Normale dag”

“Van de staking heb ik zelf niet zoveel gemerkt”, zegt Tommelein. “Bijna al mijn kabinetsmedewerkers kregen de toelating om thuiswerk te doen. Zo moeten ze zich niet verplaatsen en zijn ze niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Het gaat voornamelijk over adviseurs die studiewerk doen. De West-Vlaamse medewerkers die erbij zijn op de twee afspraken in Brugge heb ik uiteraard niet eerst naar Brussel laten komen om dan terug te keren naar Brugge.”

“Voor mij is dit een heel normale dag, eigenlijk niet overdreven druk. Er zijn deze week nog drukkere dagen op komst. Door de staking vielen enkele afspraken weg, maar de overgebleven afspraken zijn wel interessant. De vergadering met de Brugse horeca zal wellicht tot in de avond duren. Tegen dat ik thuis kom, zullen de kinderen al lang in bed zitten.”

(HH)