Sportclubhuis De Ratte heeft met Maury Derycke nieuwe uitbaatster

Maury Derycke is nog maar 22 jaar, maar heeft al heel wat ervaring in de horeca. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Maury Derycke is de nieuwe zaakvoerder van café De Ratte vlak bij het Forestiersstadion. De zaak stond sinds eind 2019 leeg. Het café onderging in een maand tijd een volledige make-over. “Ik kreeg de kriebels om als zelfstandige te starten”, zegt Maury.

Maury Derycke (22) genoot een opleiding restaurant en keuken aan RHIZO Hotelschool Kortrijk met in het laatste jaar de richting grootkeuken. “Eenmaal afgestudeerd wist ik niet 100 procent wat de toekomst mij zou brengen. Dus volgde ik een opleiding schoonheidsspecialiste. Na mijn diploma voelde ik mij nog niet klaar om in het ‘echte werkleven’ te stappen”, vertelt Maury. Ze volgde een opleiding sales en marketing optie eventmanagement & social media, beide aan Syntra West in Kortrijk. Tussendoor deed ze weekendwerk in frituur De Gentpoort in Kortrijk. “Ik leerde daar heel veel bij, dankzij eigenaars/zaakvoerders Benny en Ann. Zij waren mijn bazen, maar dat voelde meer aan als familie.” Verder deed Maury via de Hotelschool stages in Laissez-Faire in Brugge, Vol-Ver in Marke, wzc Sint-Amand in Zwevegem en brasserie Cesar in Kortrijk. Ze deed ook weekendwerk in restaurant De Lindeblomme in Harelbeke, frituur De Gentpoort in Kortrijk en ‘t Oud Gemeentehuis in Moen. “Daardoor kreeg ik de kriebels om als zelfstandige te starten in de horeca.”

Modern naast rustiek

Maury komt dus met haar eerste zaak De Ratte niet op onbeslagen ijs. “Wat mij boeit in de horeca is het plezier en de sfeer die je er hebt. De mensen verwelkomen, hen tevreden maken en zich goed laten voelen. Het was ook altijd al een droom om zelfstandig te worden in de horeca voor mijn 25ste. Natuurlijk zou dat niet gelukt zijn zonder de hulp, steun en opvoeding van mijn ouders, waarvoor ik hen heel dankbaar ben.”

Ik houd het klassiek, maar wil de kaart tegen de zomervakantie wat uitbreiden

Café De Ratte, eigenlijk voluit Het Harelbeeks Sportclubhuis De Ratte, kreeg een volledige make-over. “Het terras, de keuken, toiletten en café zelf werden volledig onder handen genomen. De werken duurden een maand. Natuurlijk zijn er hier en daar nog enkele puntjes die dienen afgewerkt te worden. Maar ik ben zeker en vast trots op het resultaat. Natuurlijk opnieuw met de hulp van mijn ouders.”

Boven het café is er ook een zaaltje. “Het kan gebruikt worden voor een babyborrel, vergadering of verjaardagsfeestje. Het is wel nog niet volledig af. Boven is het de bedoeling om het modern in te richten. Beneden is het wat meer rustiek.”

Terras als blikvanger

Op de kaart staan er niet echt speciale dingen. Café De Ratte werkt samen met Brouwerij De Brabandere. “Mijn bedoeling is dan ook om het klassiek te houden. Er staan 23 soorten bier op mijn kaart met bij ieder bier een beschrijving hoe het bier ruikt en smaakt. Ook werk ik samen met Viva Sara. Daar volgde ik een namiddag les om de correcte cappuccino en latte macchiato te maken. Met tijd is het de bedoeling om de kaart wat meer uit te breiden”, vertelt Maury. “Graag zou ik met de ‘grote congé’ al starten met huisgemaakte wafels en pannenkoeken alsook met de ijscoupes. Ook is het de bedoeling om dan panini’s, bicky’s en verschillende versnaperingen te kunnen aanbieden. Met mijn kokdiploma’s zou dat geen probleem moeten vormen.”

Op het volledig vernieuwde terras is er plaats voor een 60-tal mensen. Maar door de coronacrisis zijn dat er nu 44. “Het terras moet alvast een van onze blikvangers worden.”

Normaal zijn maandag en dinsdag de sluitingsdagen, maar in deze periode is de zaak zeven op zeven open: elke weekdag vanaf 13 uur, behalve op donderdag om 6.30 uur. Op zaterdag en zondag is dat vanaf 10 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier